2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb Érd

Rácok találkozója Érden

Negyedik alkalommal adott otthont Érd a Duna menti rácok találkozójának. Az összejövetelt az Érdi Horvát Önkormányzat rendezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Simó Károly alpolgármester megnyitója után Weszelovits Istvánné, a horvát önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket. Egyebek közt elmondta, hogy a rendezvénnyel a rác hagyományokat szeretnék ápolni, ami egyfelől kapcsolatok építését jelenti a több településen élő testvéreikkel, másrészt pedig fellépési, bemutatkozási lehetőséget teremt a nemzetiségi művészeti csoportoknak.


Az Érdi Igraj Kolo hagyományőrző tánccsoport

A „Duna menti” elnevezés onnan adódik, hogy annak idején a törökök elől menekülő rácok a Dunán, hajókkal érkeztek és elsősorban a folyó közelében telepedtek le: főleg Ercsiben, Tökölön és Érd környékén.

A Jorgovani Ráckórus Ercsiből érkezett

A rendezvényre ezúttal Bátyáról, Kalocsáról, Ercsiből és Tökölről érkeztek fellépő kulturális csoportok és vendégek.

A Zorica Tánccsoport tíz éve alakult Ercsiben

Természetesen a találkozó nemcsak a fellépő énekesek és táncosok műsorának megtekintéséből, meghallgatásából állt, hanem baráti beszélgetésekből és közös mulatságból is.

A fellépő csoportok megtöltötték a művelődési központ színpadát Fotók: kaczibareni

Az est hangulatos táncházzal zárult, amelyen a fellépő táncosok és énekesek mellett a vendégek is aktívan részt vettek, és amelyhez a talpalávalót a népszerű Babra zenekar szolgáltatta.

Kapcsolódó Cikkek