EUR: 326,81 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Békéscsaba

Régóta várt fejlesztések az evangélikus egyházközségben

Kormányzati és egyházközségi támogatásból újul meg a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség tulajdonában lévő több ingatlan. A felújítások nagy része már elkezdődött, sőt lassan be is fejeződik.

A felújítandó épületek hosszú évtizedek, mondhatni évszázadok óta részei a városnak, a kistemplom például az újratelepítéssel egy időben épült, bár ennek felújítására még várni kell. A többi épületnél homlokzat- és tetőfelújítást, valamint energetikai korszerűsítést végeznek. Megújul a mostani projekt keretében a jaminai templom és a mellette lévő gyülekezeti ház, valamint az egyik talán legfontosabb lépésként ifjúsági centrummá alakítják a Hunyadi téren lévő egykori magtár épületét, ahol most bútorbolt üzemel, és felújítják a Szeberényi téren álló, Közép-Európában a legnagyobbként számon tartott evangélikus nagytemplomot is.


A nagytemplom falait már megvágták, ekkor bukkantak egy érdekes dologra a szakemberek. A  munkálatok közben fehérjefoltokat találtak, ami arra utalhat, hogy mégis igaz lehet az az anekdota, amely szerint korábban a csabaiak disznóbőrrel szigetelték az épületek falait, tehát az akkori technikával már megpróbálták korszerűsíteni a templomot.

Az épületekre igencsak ráfért a felújítás. Több helyen málladozik a vakolat, az elektromos rendszer elavult, valamint a tető cserepei is megértek a cserére. A munkálatokat várhatóan jövő tavaszra, nyárra fejezik be, utána következik az újraszentelés. Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója szintén nagyszerű alkalmat teremt majd erre, hiszen ez az esemény is rengeteg szállal kötődik az evangélikus közösséghez – árulta el Kutyej Pál evangélikus lelkész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.