EUR: 322,98 Ft
CHF: 281,18 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Békéscsaba

Régóta várt fejlesztések az evangélikus egyházközségben

Kormányzati és egyházközségi támogatásból újul meg a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség tulajdonában lévő több ingatlan. A felújítások nagy része már elkezdődött, sőt lassan be is fejeződik.

A felújítandó épületek hosszú évtizedek, mondhatni évszázadok óta részei a városnak, a kistemplom például az újratelepítéssel egy időben épült, bár ennek felújítására még várni kell. A többi épületnél homlokzat- és tetőfelújítást, valamint energetikai korszerűsítést végeznek. Megújul a mostani projekt keretében a jaminai templom és a mellette lévő gyülekezeti ház, valamint az egyik talán legfontosabb lépésként ifjúsági centrummá alakítják a Hunyadi téren lévő egykori magtár épületét, ahol most bútorbolt üzemel, és felújítják a Szeberényi téren álló, Közép-Európában a legnagyobbként számon tartott evangélikus nagytemplomot is.


A nagytemplom falait már megvágták, ekkor bukkantak egy érdekes dologra a szakemberek. A  munkálatok közben fehérjefoltokat találtak, ami arra utalhat, hogy mégis igaz lehet az az anekdota, amely szerint korábban a csabaiak disznóbőrrel szigetelték az épületek falait, tehát az akkori technikával már megpróbálták korszerűsíteni a templomot.

Az épületekre igencsak ráfért a felújítás. Több helyen málladozik a vakolat, az elektromos rendszer elavult, valamint a tető cserepei is megértek a cserére. A munkálatokat várhatóan jövő tavaszra, nyárra fejezik be, utána következik az újraszentelés. Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója szintén nagyszerű alkalmat teremt majd erre, hiszen ez az esemény is rengeteg szállal kötődik az evangélikus közösséghez – árulta el Kutyej Pál evangélikus lelkész.

Kapcsolódó Cikkek