2017. november 04., szombat
Károly

Belföld

Rétvári: Az UNESCO alapszabályát is sérti az ukrán nyelvtörvény

Az UNESCO alapszabályát is teljes mértékben sérti az új ukrán nyelvtörvény, hiszen az ENSZ oktatási szervezete szerint is mindenki számára biztosítani kell az anyanyelven történő tanulás lehetőségét – mondta pénteken Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Párizsban az MTI-nek, miután felszólalt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 39. ülésszakán.

“Fontos volt az UNESCO közgyűlésén is megemlíteni, hogy Ukrajna visszalépett a nyelvhasználat terén, hiszen megvonja az ottani magyar kisebbségtől azt, hogy az anyanyelvén tanulhasson” – hangsúlyozta az államtitkár. “Azt kértem, hogy maga a szervezet is lépjen fel Ukrajnával szemben, miután Ukrajna sérti a magyarok jogait és az UNESCO alapdokumentumait, amelyeket korábban pedig aláírt”, hogy a szervezet tagja lehessen – tette hozzá.


“Vissza kell állítani a magyarok jogait, és garantálni kell minden kárpátaljai magyar számára, hogy az anyanyelvén tudjon tanulni” – hangsúlyozta.

A plenáris ülésen az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a törvény ellen más országok, a többi között Görögország és Románia is tiltakozott.


Rétvári Bence a közgyűlést arról is tájékoztatta, hogy Magyarország külön szervezeti egységet hozott létre, mégpedig az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságot. Ennek keretében Irakban, a Szentföldön vagy más ázsiai és afrikai országokban igyekszik a magyar kormány egyházi épületeket és műemlékeket helyreállítani.

A közeljövőben harminc libanoni templomnak a rekonstrukciója kezdődhet meg egy helyi egyetem együttműködésével, a magyar állam támogatásával – emlékeztetett az államtitkár. “Ezzel is a világörökségnek egy fontos részét tudjuk visszaállítani, amelyet az Iszlám Állam vagy egyéb konfliktusok romboltak le az elmúlt időszakban” – hívta fel a figyelmet a terrorszervezetre utalva.

Az ENSZ szakosított szervezetével való együttműködések közül az államtitkár kiemelte a Kodály-emlékévet, amelyet Magyarország és az UNESCO közösen hirdetett meg. Emlékeztetett arra, hogy az UNESCO tavaly felvette a szellemi kulturális örökség listájára a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését, Kodály Zoltán munkásságának elismeréseként pedig a 2017-es évet kiemelt Kodály-évfordulóként kezeli.

A Kodály-módszer egyébként a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, ahova azokat a modellértékű módszereket veszi fel az ENSZ szakosodott szervezete, amelyeket nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek, jó példának tart.

Rétvári Bence jelezte, hogy a világ vízkincsével kapcsolatos további magyarországi konferenciák kapcsán fontos együttműködés jöhet létre az UNESCO-val, amelynek közgyűlése külön tervet dolgozott ki a vízproblémák kezelésére.

“A kérdésben Magyarország világviszonylatban is az élen jár, hiszen már két világtalálkozott rendezett, és egy harmadik is tervbe van véve”, Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére – mondta az államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban

  A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban

  A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak Testülete Uzoni Mária egykori protokollfőnököt választotta soraiba, és posztumusz örökös tag lett Lehoczky Éva és Ütő Endre operaénekes, valamint Petrovics Emil zeneszerző – hangzott el a magyar opera napja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen Budapesten, az Erkel Színházban, ahol az Operaház elismeréseinek átadása mellett Ókovács Szilveszter főigazgató bemutatta a MagyarOpera200 című, 53 lemezből álló új kiadványt is, amely a magyar operairodalom elmúlt két évszázadából nyújt átfogó válogatást.

 • Fidesz: A Jobbik nem tud elszámolni az illegális támogatásokkal

  Fidesz: A Jobbik nem tud elszámolni az illegális támogatásokkal

  Az a Jobbik beszél, amelyik nem tud elszámolni a milliárdos Simicska Lajostól kapott illegális támogatásokkal az Állami Számvevőszéknek – írta a Fidesz pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményben Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatójára reagálva.

 • Műanyagdarabot találtak egy csokoládéban

  Műanyagdarabot találtak egy csokoládéban

  Műanyagdarabot találtak a Dániában előállított Anthon Berg Sweet Moments marzipan bar minicsokoládéban, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszanak a Magyarországon is forgalomba került termékből.

 • Migránsbandák fenyegetik Koppenhágát

  Migránsbandák fenyegetik Koppenhágát

  Másod és harmad generációs migrációs hátterű bűnbandák tartják rettegésben Dánia fővárosát, Koppenhágát. A leszámolások sokszor lövöldözésekbe torkolnak, ahogyan az a minap is történt.