EUR: 324,09 Ft
CHF: 280,60 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Belföld

Rovarirtó miatt kellett költöznie 120 embernek Balmazújvárosban

Százhúsz embernek kellett elhagynia az otthonát péntek este Balmazújvárosban, miután kiszórt rovarirtó szer vízzel elegyedve reakcióba lépett, és kellemetlen szagú gázt fejlesztett – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője az MTI-vel.

Papp-Kunkli Nóra tájékoztatása szerint több város tűzoltói mellett a megyei katasztrófavédelem mobil laboratóriuma is a helyszínen van és folyamatosan elemzik a levegő összetételét.


Az otthonukat elhagyni kényszerült embereknek megnyitották az egyik általános iskolát, ahol fűtött helyen várhatják, amíg visszamehetnek otthonaikba – jelezte a szóvivő, aki későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Update 9.12

Visszaköltözhettek a lakók

Papp-Kunkli Nóra tájékoztatása szerint a tűzoltók az anyagot mentesítették és elszállították. A mentők egy embert kórházba vittek.

A megyei katasztrófavédelmi mobil laborjának korábbi mérései hidrogén-cianidot mutattak ki a levegőben, a jelenléte a későbbiekben már nem volt kimutatható.

A katasztrófavédelmi szóvivő korábbi közlése szerint az otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek megnyitották az egyik általános iskolát, ahol fűtött helyen várhatták meg, amíg visszamehettek lakásaikba.

A hidrogén-cianid közönséges körülmények között színtelen, könnyen párolgó folyadék. Szaga a keserű manduláéra emlékeztet. Gőzei mérgezőek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó Péter: A migránsok ne legyenek fontosabbak, mint az itteni kisebbségek!

    Szijjártó Péter: A migránsok ne legyenek fontosabbak, mint az itteni kisebbségek!

    Magyarország elengedhetetlennek tartja és ezért felszólítja az Európa Tanácsot, hogy vegye komolyan az európai kisebbségek védelmének ügyét – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája hatálybalépésének 20.

  • Évről évre egyre kevesebb málna terem

    Évről évre egyre kevesebb málna terem

    A magyar málnatermesztés évről évre csökkenő tendenciát mutat, idén kevesebb, mint ezer tonna málnát takaríthatnak be a 200 hektárnyi termőterületről, amelynek csak a fele elfogadható színvonalú ültetvény – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke.