2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Szeged

Simogatás után betelepítés?

Botka László 2002 után bezáratta Szentmihály iskoláját, majd 2015-től ingyen és bérmentve odaadta a hírhedt MigSzol csoportnak, vagyis a Migráns Szolidaritás erősen Soros György-közeli „civil” szervezetnek, amely raktárbázisul használta az egykori iskolaépületet.

Botka László szocialista polgármester a 2015-ben az illegális migráció támogatására alakult MigSzolnak korábban jelentős segítséget nyújtott Szegeden. Nemcsak az említett iskolát adta át a „civileknek”, hanem a szervezet által a szegedi vasútállomáshoz felállított faház fölállítását is támogatta a Botka vezette szegedi önkormányzat. Ezeknek a szervezeteknek a célja a migránsok segítése és annak megoldása, hogy a migránsok – akár illegálisan is – akadálytalanul juthassanak el Nyugat-Európába. Az sem probléma, ha útlevél és azonosítók nélkül.


Az elejétől a végéig a migránsbarát civilek mellett Botka

A Délmagyarország 2015. július 30-án írta meg, hogy egy hónapja nyílt meg a szegedi önkormányzat támogatásával a migránsokat segítő faház, a MigSzol bázisa a szegedi nagyállomás előtt. 2015. szeptember 25-én pedig arról számolt be a helyi napilap, hogy bezárták a faházat, és búcsúzóul Botka László és Nagy Sándor alpolgármester is megjelent.


A bezárt iskola ma egy migránsokat támogató szervezeté

Botka nyitott a befogadásra

A MigSzol egyik raktára pedig éppen Szentmihályon volt, a Botkáék által bezárt Gárdonyi Géza Általános Iskolában. Ezt az iskolát Botka László csukatta be, majd később egy döntéssel ingyen odaadta a bevándorlókat segítő szervezetnek. A MigSzol szegedi frontembere egyébként az a Kékesi Márk, aki kormányzati migrációs plakátokat rongált.

Migránsokat költöztetne Szegedre?

Szeged polgármestere egyike volt azoknak, aki a migrációs nyomást nem ismerték fel idejében, és kisebbíteni akarták annak jelentőségét. Korábban Botka azt mondta, „… a város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon, hiszen a migránsoknak nem célországuk Magyarország”.

De még érdekesebb az a kiszólás, amelyet a német szocialista szövetségese, Martin Schulz ejtett meg. Ő szó szerint azt mondta: „Szeged is egyike azoknak az elkötelezetten baloldali városoknak, ahova bármelyik menekültet el lehet küldeni” – ezekkel a szavakkal emlegette márciusban Martin Schulz, az Európai Parlament akkori elnöke a Botka László vezette Szegedet.

A korrupció nyomában

Közérdekű adatigényléssel fordult a szegedi Fidesz és a KNDP az önkormányzathoz, miszerint az elmúlt 15 évből, azaz a Botka-korszak elejétől kíváncsiak különböző szerződésekre és adatokra. Mint mondják, mindenkinek joga van tudni, mire költik a közpénzt, kiváltképp az egyre-másra kirobbanó korrupciós botrányok tükrében.

Tekintettel arra, hogy Botka és a MigSzol között ennyire harmonikus volt a kapcsolat, és közben a polgármester ennyire ellenezte a határkerítést, sokakban fölmerül a kérdés, vajon milyen paktumot köthetett az európai baloldal egyik vezérével, Martin Schulzcal Botka László, mely paktumnak esetlegesen az a célja, hogy Szeged is fogadjon be migránsokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.