EUR: 323,40 Ft
CHF: 286,05 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Külföld

Svédországban 456 színésznő bírálja a zaklatást és a “hallgatás kultúráját”

Egy svéd napilap fórum rovatában 456 színésznő bírálta csütörtökön a svéd film- és színházi világban elkövetett zaklatásokat, támadásokat és a “hallgatás kultúráját”.

Az aláírók kikeltek az előadóművészetben a nagy tiszteletnek örvendő Ingmar Bergman filmrendező korszaka óta uralkodó “zsenikultusz” ellen, amely büntetlenül hagyja a zaklatókat, “amíg az alkotásaik komoly művészi értéket képviselnek”.


“A zseninek tartott színészeket és rendezőket a szakma támogatja, bármit is követnek el a kollégáik ellen” – írták a színésznők, közöttük Lena Endre (Legjobb szándékok, Millenium), Sofia Helin (A híd) és Ruth Vega Fernandez (Csókolj meg).

“Sztárságuk miatt a zaklatásaiknak soha nem lett következménye” – panaszolták a színésznők a Svenska Dagbladet című napilap fórumában.


Több, szexuális zaklatásról és erőszak kísérletéről – közöttük legalább két megerőszakolásról – szóló névtelen beszámolót is közzétettek az írásban Svédországban és külföldön elismert színészekkel és rendezőkkel kapcsolatban, azok megnevezése nélkül.

Alice Bah Kuhnke kulturális miniszter csütörtökön összehívta a nagy nemzeti színházak: az egykor Ingmar Bergman vezette stockholmi Drámai Színház, a Nemzeti Színház és a Királyi Opera vezetőit.

“Ezek a zaklatások nagyon súlyosak. Valamennyi közintézménynek a legszigorúbb követelményeket kell betartania munkahelyi környezetében” – mondta a miniszter, akinek férje, Johannes Bah Kuhnke színész egyebek mellett A lavina című film főszerepét játssza.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Több milliárd forint értékben loptak kriptodevizát egy váltótól

  Több milliárd forint értékben loptak kriptodevizát egy váltótól

  A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, mintegy 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékben loptak el kriptodevizát egy japán váltóból számítógépes kalózok – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat.

 • Három orosz újságíró halála ügyében nyomozott a megmérgezett aktivista

  Három orosz újságíró halála ügyében nyomozott a megmérgezett aktivista

  Pjotr Verzilovot, a Pussy Riothoz köthető orosz aktivistát feltehetően a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságíró ügyében folytatott nyomozásai miatt mérgezhették meg – közölte felesége, Nagyezsda Tolokonnyikova, az orosz ellenzéki punkzenekar egyik frontembere szerdán a független Dozsgy hírtévé műsorában.

 • Pellegrini: A Frontex ne helyettesítsen, hanem kiegészítsen

  Pellegrini: A Frontex ne helyettesítsen, hanem kiegészítsen

  A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek – az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző – találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.