2017. november 10., péntek
Réka

Külföld

Svédországban 456 színésznő bírálja a zaklatást és a “hallgatás kultúráját”

Egy svéd napilap fórum rovatában 456 színésznő bírálta csütörtökön a svéd film- és színházi világban elkövetett zaklatásokat, támadásokat és a “hallgatás kultúráját”.

Az aláírók kikeltek az előadóművészetben a nagy tiszteletnek örvendő Ingmar Bergman filmrendező korszaka óta uralkodó “zsenikultusz” ellen, amely büntetlenül hagyja a zaklatókat, “amíg az alkotásaik komoly művészi értéket képviselnek”.


“A zseninek tartott színészeket és rendezőket a szakma támogatja, bármit is követnek el a kollégáik ellen” – írták a színésznők, közöttük Lena Endre (Legjobb szándékok, Millenium), Sofia Helin (A híd) és Ruth Vega Fernandez (Csókolj meg).

“Sztárságuk miatt a zaklatásaiknak soha nem lett következménye” – panaszolták a színésznők a Svenska Dagbladet című napilap fórumában.


Több, szexuális zaklatásról és erőszak kísérletéről – közöttük legalább két megerőszakolásról – szóló névtelen beszámolót is közzétettek az írásban Svédországban és külföldön elismert színészekkel és rendezőkkel kapcsolatban, azok megnevezése nélkül.

Alice Bah Kuhnke kulturális miniszter csütörtökön összehívta a nagy nemzeti színházak: az egykor Ingmar Bergman vezette stockholmi Drámai Színház, a Nemzeti Színház és a Királyi Opera vezetőit.

“Ezek a zaklatások nagyon súlyosak. Valamennyi közintézménynek a legszigorúbb követelményeket kell betartania munkahelyi környezetében” – mondta a miniszter, akinek férje, Johannes Bah Kuhnke színész egyebek mellett A lavina című film főszerepét játssza.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Csikóhalak telepedtek meg a Temzében

  Csikóhalak telepedtek meg a Temzében

  Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy legalább két csikóhalfaj telepedett meg a Temzében – közölte a héten a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL).

 • A nap képe: Szakállas tapsifüles

  A nap képe: Szakállas tapsifüles

  Néha igazán vicces, szinte már vígjátékba illő módon tudják produkálják magukat a vadon állatai. Ezeket a ritka pillanatokat hivatott bemutatni az a fotóverseny, ami a vadvilág legmókásabb és egyben legritkább pillanatait hivatott bemutatni.

 • Dühében lett milliomos az anyuka

  Dühében lett milliomos az anyuka

  Bárki szívesen dühöngene egy jót, ha azét 200 millió forint ütné a zsebét úgy, mint annak az angliai anyukának, aki annyira felhúzta magát azon, hogy a családja minden hétvégén meccsre jár, hogy a vasárnapi húsleves főzése helyett inkább elment fiával mérkőzésekre fogadni.