2018. október 15., hétfő
Teréz

Belföld

Szavalóverseny kezdődik a Nemzeti Színházban

A magyar nyelv napja alkalmából ma kezdődik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntője Budapesten.

A Nemzeti VERSeny kétnapos programsorozattá bővült döntőjében 23 versenyző lép színpadra a hétvégén, akiknek egy-egy versklipjét is megnézheti a közönség a Nemzeti Színházban.


A verseny védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, aki Lutter Imrével, a VERSeny főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja meg az élő döntőt. A legjobb előadók teltház előtt lépnek fel a Nemzeti Színház Kaszás Attila színpadán, ahol a versmondások mellett a versekre készült videoklipeket is megnézheti a közönség.

A verseny vasárnap folytatódik, amikor a versmondások mellett a Zichy Szín-Műhely Dolmány Attila rendezésében Arany balladák – másképp címmel mutatja be versszínházi-képzőművészeti előadását, a Kávészünet zenekar pedig Arany-part, avagy koncert Arany János barátai és követői farvizén, a magyar költészet gyöngyszemeivel című verszenei produkciójával lép fel.


A zsűri tagja lesz a döntő első fordulójában, szombaton Szabó László kommunikációs szakember, Olt Tamás és Fehér Ildikó színművészek, Kiss László rendező és Lutter Imre előadóművész, producer.

A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2017-ben kiemelt figyelemmel Arany János életművére és költészeti hatására.

A versengés minden mozzanatát, benne az Arany János-emlékév kiemelkedő programjaival, élőben közvetíti a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán.

A döntősök versklipjei a YouTube közösségi videómegosztó portálon is láthatóak.

A magyar nyelv napját – az Országgyűlés 2011-es döntése nyomán – november 13-án ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fontos, hogy tudjunk gazdálkodni a pénzzel

    Fontos, hogy tudjunk gazdálkodni a pénzzel

    A pénzzel való felelős gazdálkodás egy életen át tartó tanulást jelent – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn Debrecenben, amikor az egyetem gazdálkodástudományi karán átadta az országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagját, az egyetem és az Erste Bank közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labort (Fintelligence Lab).

  • Az ember tragédiája újra Vörösmarty Színház színpadán!

    Az ember tragédiája újra Vörösmarty Színház színpadán!

    Az ember tragédiája 1. címmel mutatja be december 1-jén a székesfehérvári Vörösmarty Színház Madách Imre drámai költeményét, amelyet a társulat művészeti vezetői, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János igazgató közösen állítanak színpadra.