EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Életmód

Szenvedélybetegek a munkahelyen

Sokan  félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük – Profimedia, Alamy

Tabuként kezeljük a szenvedélybetegségeket, pedig ahogy a nevében is benne van: betegségről van szó, amit gyógyítani kell. Szenvedélybetegségről akkor beszélünk, ha valaki olyan mértékben használ legális vagy illegális szereket, vagy olyan viselkedési függősége van, ami már a testi, lelki egészségét károsítja, mindennapi életvitelét negatívan befolyásolja, alkalmazkodását jelentősen rontja, ezzel összefüggésben pedig a családi, munkahelyi kapcsolatait kedvezőtlenül befolyásolja.

A függőség szó hallatán automatikusan a drog, az alkohol ugrik be elsőként, de számos pozitív vagy teljesen normális tevékenységből, elfoglaltságból válhat függőség, a kontextustól függően. Kényes téma ez a munkahelyeken is, pedig minden közösségben van vagy alkoholista vagy játékszenvedéllyel küzdő, esetleg gyógyszerfüggő, munkamániás vagy dohányos. Ha valaki például egy céges bulin elárulja, hogy ő alkoholista, és ezért nem fogyaszt alkoholt, akkor nem azt gondolják róla, hogy ez helyes magatartás, hanem azt, hogy biztosan nem jó munkaerő. Sokan félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük, pedig a szenvedélybetegség nem akaratgyengeség, ezek a munkatársak is szakemberek.


A szenvedélybetegség a felső vezetőket is érinti, hiszen folyamatosan topon kell lenniük, ezt az állandó készenléti állapotot pedig nem könnyű sem fenntartani, sem pedig kikapcsolni. Ha nincs más alternatívájuk a feltöltődésre, különböző szerekhez nyúlhatnak. A felismerés egyáltalán nem egyszerű, a szenvedélybetegek ugyanis először többnyire tagadják a betegségüket. Ilyenkor a megoldás az egyenes kommunikáció és a segítségnyújtás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.