2017. november 09., csütörtök
Tivadar

Életmód

Szenvedélybetegek a munkahelyen

Sokan  félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük – Profimedia, Alamy

Tabuként kezeljük a szenvedélybetegségeket, pedig ahogy a nevében is benne van: betegségről van szó, amit gyógyítani kell. Szenvedélybetegségről akkor beszélünk, ha valaki olyan mértékben használ legális vagy illegális szereket, vagy olyan viselkedési függősége van, ami már a testi, lelki egészségét károsítja, mindennapi életvitelét negatívan befolyásolja, alkalmazkodását jelentősen rontja, ezzel összefüggésben pedig a családi, munkahelyi kapcsolatait kedvezőtlenül befolyásolja.

A függőség szó hallatán automatikusan a drog, az alkohol ugrik be elsőként, de számos pozitív vagy teljesen normális tevékenységből, elfoglaltságból válhat függőség, a kontextustól függően. Kényes téma ez a munkahelyeken is, pedig minden közösségben van vagy alkoholista vagy játékszenvedéllyel küzdő, esetleg gyógyszerfüggő, munkamániás vagy dohányos. Ha valaki például egy céges bulin elárulja, hogy ő alkoholista, és ezért nem fogyaszt alkoholt, akkor nem azt gondolják róla, hogy ez helyes magatartás, hanem azt, hogy biztosan nem jó munkaerő. Sokan félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük, pedig a szenvedélybetegség nem akaratgyengeség, ezek a munkatársak is szakemberek.


A szenvedélybetegség a felső vezetőket is érinti, hiszen folyamatosan topon kell lenniük, ezt az állandó készenléti állapotot pedig nem könnyű sem fenntartani, sem pedig kikapcsolni. Ha nincs más alternatívájuk a feltöltődésre, különböző szerekhez nyúlhatnak. A felismerés egyáltalán nem egyszerű, a szenvedélybetegek ugyanis először többnyire tagadják a betegségüket. Ilyenkor a megoldás az egyenes kommunikáció és a segítségnyújtás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar fejlesztésnek köszönhetően épülhetnek az első okos társasházak

  Magyar fejlesztésnek köszönhetően épülhetnek az első okos társasházak

  Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztésével a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok, az ingatlanberuházók pedig az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat – közölte a fejlesztést létrehozó Chameleon Smart Home az MTI-vel.

 • Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Egyre több nőt érint a cukorbetegség

  Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

 • Nők a NASA-nál

  Nők a NASA-nál

  A Lego legújabb, Nők a NASA-nál bábuival a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni. A készlet Nancy Grace Roman csillagász, Margaret Hamilton informatikus, Sally Ride űrhajós-asztrofizikus és Mae Jemison orvos-űrhajós minifigurája mellett a szakterületüket illusztráló három építményt is tartalmaz.

 • Ezért pörög a lakáspiac

  Ezért pörög a lakáspiac

  Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, a fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát. A lakásvásárlók háromnegyede a 30 millió alatti ingatlanokat keresi.