EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Tech

Tiszta sci-fi lesz ez a jövőre debütáló bukósisak – Videó!

Csak idő kérdése volt, hogy mikor dobnak piacra egy olyan bukósisakot, amely alapjaiban már a jövő technológiáját használva segíti a motorost a különféle balesetek elkerülésében. Nos, ez a projekt a CrossHelmet névre hallgat, ami azt ígéri, hogy 2018-ra elhozza nekünk a bukósisakok Rolls Royce-át.

A megvalósításához szükséges pénzt közösségi finanszírozással kalapozták össze a Kickstarteren, ahol akkora fantáziát látnak benne az emberek, hogy már a szükséges összeg háromszorosa is összegyűlt. Ennyit a háttér-információkról, most pedig nézzük, mitől is lesz sci-fibe illő ez a sisak.


/Fotó: crosshelmet.com

A védőeszköz dizájnja annyira jól sikerült, mintha egy Star Wars- vagy egy új Tron-film forgatási kelléke lenne. Ám ez a bukósisak több, mint egy kellék. Az oldalán található LED-es csíkok arra szolgálnak, hogy még észrevehetőbbé tegyék a motorost a forgalomban, és persze látványnak sem utolsó megoldás. Az egyik legütősebbnek tűnő fejlesztés a head-up display, vagyis a látóterünk elé vetített kijelző, amely GPS iránymutatására, az akkumulátor töltöttségi állapotának és mobiltelefonunk állapotának visszajelzésére és persze a hátrafelé néző kamera képének mutatására (is) szolgál.

/Fotó: crosshelmet.com

A sisak hátuljába beépített széles látószögű, 170 fokos kamerával a motorosnak a saját látószögével együtt teljes, 360 fokos láthatóságot biztosít. A tervezőmérnökök egyébként nem csak a szemünkre, a fülünkre is „hallgattak”. Egy olyan rendszert építettek be, amivel kedvünkre szabályozhatjuk, hogy milyen zajok jussanak be és milyen erősséggel. Telefonunkkal – miután Bluetoothon keresztül csatlakozott a CrossHelmetez – olyan lehetőségekhez férünk hozzá, mint a hangvezérlés vagy éppen egy csoportos beszélgetés kezdeményezése. Így bárkivel könnyen megoszthatunk útvonalakat, helyeket, fotókat vagy videókat, amelyeket a sisak oldalába épített érintős felületen keresztül kezelhetünk.


/Fotó: crosshelmet.com

A sok energiát igénylő technikai újítások miatt természetesen egy akkumulátort is el kellett rejteni a fejvédőben, amely a cég szerint egy feltöltéssel hat–nyolc órán keresztül működőképes, ráadásul lyukadás, gyulladás és robbanásbiztos, még komoly fizikai behatás esetén is.

Kapcsolódó Cikkek