EUR: 326,84 Ft
CHF: 281,30 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Sopron

Tíz éremmel tértek haza

Hatodik alkalommal rendezték meg Londonban a csokoládékészítés legrangosabb független világversenyét, az International Chocolate Awardst.

A soproni Harrer Chocolat izgalmas csokoládékreációi hat különböző kategóriában is a dobogón végeztek.


A csokoládé-készítés teljes folyamata Karlék kezei alatt ment végbe
Fotó: Harrer Chocolat

A legnevesebb külföldi csokoládé-szakértők, gasztronómiai szakértők, sommelier-k és séfek alkotta nemzetközi zsűri értékelte a világ minden tájáról érkező csokoládémesterek és kézműves-manufaktúrák által nevezett termékeket nemrég Londonban. A Harrer Chocolat két arany-, hat ezüst- és két bronzérmet szerzett a megmérettetésen.
– A versenynek különleges jelentősége van számunkra, mert ez az első alkalom, hogy bean-to-bar csokoládékkal készültünk – mesélte Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer Chocolat társtulajdonosa. – A bean-to-bar technológia a csokoládékészítés csúcsa. Azt jelenti, hogy a csokoládékészítés teljes folyamata a kezünk alatt megy végbe, már a kakaóbabtól kezdve.

A Harrer Chocolat csokoládéi régóta magas színvonalat képviselnek
Fotó: Harrer Chocolat

Maga a procedúra több lépésből áll, viszonylag hosszadalmas és meglehetősen bonyolult: a kakaóbabok egzotikus termőterületekről való beszerzésétől a pörkölésen át egészen a konsírozásig minden egyes lépésnek megvan a maga trükkje és technikája, amellyel a csokoládémester lehetőséget nyer arra, hogy minél különlegesebb textúrákat és ízkaraktert alakíthasson ki. Mivel ez a folyamat kimondottan komplikált, így nagyon kevés gyártó vállalkozik rá. Éppen ezért is hatalmas öröm és elismerés a Harrer Chocolate számára, hogy az első bean-to-bar termékeik díjat nyertek. A soproni manufaktúra több olyan versenyzőtársát utasította maga mögé, akik már sok-sok éve ezzel a technikával dolgoznak.
Bár az eredmény önmagért beszél, de nem magától értetődő: rengeteg próbálkozás és kitartó munka eredménye, ami Karl Harrer cukrász- és csokoládémester állhatatos hozzáállásának köszönhető. Ő az, aki megálmodta, majd 2009-ben létrehozta Sopronban a Harrer csokoládébirodalmat, és több mint 40 a szakmában eltöltött év után is ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel fog neki egy-egy újabb ízvilág megalkotásának.
Vajon honnan jön az erő a folytonos megújuláshoz? A mindig szerény Karl Harrer mosolyogva csak így válaszolt: – Ugyan, csak kísérleteztem egy kicsit!


 

Karl Harrer nagyon szeret “kísérletezni” a csokoládékkal
Fotó: Harrer Chocolat

Az egyik ezüstéremről szóló oklevél
Fotó: Harrer Chocolat

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.