2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Sopron

Tíz éremmel tértek haza

Hatodik alkalommal rendezték meg Londonban a csokoládékészítés legrangosabb független világversenyét, az International Chocolate Awardst.

A soproni Harrer Chocolat izgalmas csokoládékreációi hat különböző kategóriában is a dobogón végeztek.


A csokoládé-készítés teljes folyamata Karlék kezei alatt ment végbe
Fotó: Harrer Chocolat

A legnevesebb külföldi csokoládé-szakértők, gasztronómiai szakértők, sommelier-k és séfek alkotta nemzetközi zsűri értékelte a világ minden tájáról érkező csokoládémesterek és kézműves-manufaktúrák által nevezett termékeket nemrég Londonban. A Harrer Chocolat két arany-, hat ezüst- és két bronzérmet szerzett a megmérettetésen.
– A versenynek különleges jelentősége van számunkra, mert ez az első alkalom, hogy bean-to-bar csokoládékkal készültünk – mesélte Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer Chocolat társtulajdonosa. – A bean-to-bar technológia a csokoládékészítés csúcsa. Azt jelenti, hogy a csokoládékészítés teljes folyamata a kezünk alatt megy végbe, már a kakaóbabtól kezdve.

A Harrer Chocolat csokoládéi régóta magas színvonalat képviselnek
Fotó: Harrer Chocolat

Maga a procedúra több lépésből áll, viszonylag hosszadalmas és meglehetősen bonyolult: a kakaóbabok egzotikus termőterületekről való beszerzésétől a pörkölésen át egészen a konsírozásig minden egyes lépésnek megvan a maga trükkje és technikája, amellyel a csokoládémester lehetőséget nyer arra, hogy minél különlegesebb textúrákat és ízkaraktert alakíthasson ki. Mivel ez a folyamat kimondottan komplikált, így nagyon kevés gyártó vállalkozik rá. Éppen ezért is hatalmas öröm és elismerés a Harrer Chocolate számára, hogy az első bean-to-bar termékeik díjat nyertek. A soproni manufaktúra több olyan versenyzőtársát utasította maga mögé, akik már sok-sok éve ezzel a technikával dolgoznak.
Bár az eredmény önmagért beszél, de nem magától értetődő: rengeteg próbálkozás és kitartó munka eredménye, ami Karl Harrer cukrász- és csokoládémester állhatatos hozzáállásának köszönhető. Ő az, aki megálmodta, majd 2009-ben létrehozta Sopronban a Harrer csokoládébirodalmat, és több mint 40 a szakmában eltöltött év után is ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel fog neki egy-egy újabb ízvilág megalkotásának.
Vajon honnan jön az erő a folytonos megújuláshoz? A mindig szerény Karl Harrer mosolyogva csak így válaszolt: – Ugyan, csak kísérleteztem egy kicsit!


 

Karl Harrer nagyon szeret “kísérletezni” a csokoládékkal
Fotó: Harrer Chocolat

Az egyik ezüstéremről szóló oklevél
Fotó: Harrer Chocolat

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.