2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Békéscsaba

Tizenötmilliárddal segíti a kormány a várost

November elején megjelent az a kormányhatározat, amely szerint Békéscsaba több mint bruttó 15 milliárd forint fejlesztési forrást kap. Ez meghaladja azt az összeget, amit a város az Európai Uniótól kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a teljes hétéves uniós fejlesztési ciklus alatt.

Orbán Viktor miniszterelnök úr és Szarvas Péter polgármester 2016. április 26-án írta alá a Modern Városok Program együttműködési megállapodást, amelynek egyik fejlesztési célterülete Békéscsaba energetikai programjának kialakítása, korszerűsítése. Számtalan egyeztetés és közös munka eredményeként sikerült kidolgozni azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyeket a kormány finanszírozásra érdemesnek talált.


Naperőmű, energiatároló és -szabályozó központ kialakítása

Békés megyében a napsütéses órák száma kiemelkedő országos és európai viszonylatban is. Ezt az energiaforrást naperőművekkel lehet a lakosság szolgálatába állítani. A Magyar Villamos Művek Zrt.-vel együttműködésben a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával nem csupán naperőművek létesülnek a városban, hanem olyan energiatároló és -szabályozó központot is létrehoznak, amely képes lesz a napsütés időszakban termelt áramot akkor rendelkezésre bocsátani, amikor arra szükség van. A teljes fejlesztés megvalósítása mintegy bruttó 8,6 milliárd forintba fog kerülni, amelyhez az önkormányzat több mint 6 milliárd forint forrást használhat fel a kormányhatározat szerint.


Közvilágítási korszerűsítési program

Ebből a forrásból be lehet fejezni a már korábban megkezdett közvilágítási korszerűsítési programot. A modern, LED-es fényforrással üzemelő lámpatestek nemcsak hogy kevesebbet fogyasztanak, de a jobb megvilágítással növelni fogják a közbiztonságot is. Az új lámpatesteken térfigyelő kamerák, mozgásérzékelők vagy wifiszolgáltatást nyújtó eszközök is elhelyezhetők lesznek. A város egészét felölelő fejlesztésre bruttó 1,8 milliárd forintot hagyott jóvá a kormányhatározat.

Geotermikus hőenergia előállítása

Békéscsaba városa alatt hatalmas geotermikus erőforrások állnak rendelkezésre, de eddig ezt csak az Árpád Fürdő esetében lehetett kihasználni. Most egy új, termálvizet termelő kút fúrására érkezik forrás, amely el fogja látni a város jelenlegi és jövőbeli sportlétesítményeit és egyéb intézményeit hőenergiával. A fejlesztés fűtésre és használati meleg víz előállítására egyaránt alkalmas lesz a rendszerbe kötött intézmények esetében. A geotermikus projekt megvalósításához közel 3,5 milliárd forint támogatásban részesül az önkormányzat.

Nyolc elektromos autóbusz beszerzése, garázs és utastájékoztató rendszer kialakítása

Minőségében fog megújulni a tömegközlekedés is a városban. A legforgalmasabb belvárosi útvonalakon környezetkímélő és halkabb autóbuszok fognak járni. A projekt során nyolc elektromos autóbusz beszerzésére lesz lehetőség, megépül számukra egy új buszgarázs és fejleszthető lesz az utastájékoztatási rendszer is. Az elektromos buszközlekedés kialakítására bruttó 4,1 milliárd forintot szavazott meg a kormány.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.