EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Pécs

Tucatnyi babaprogram – de mire jó?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hogy pár hónapos, de akár pár hetes gyerekkel az anyukák – jobb esetben az apukák is – felkerekednek és beülnek egy olyan foglalkozásra, ahol énekelnek, táncolnak, de akár báboznak a gyereknek vagy épp a gyerekkel. Zeneterapeutával beszélgettünk arról, hogy ez kinek és miért jó? Vajon látszik-e a gyereken, ha egy ilyen közegbe nő bele?

Pécsett rengeteg olyan programot hirdetnek, amelyeket kifejezetten 0–3 éves korig ajánlanak. Van mozgás-, zenespecifikus vagy épp a kettő keveréke. Létezik gyerekeknek minikoncert a Kodály Központban, de akár választhatunk bábszínházat a Bóbitában. Mind-mind egy olyan réteget vonz, amelynek öröm a kimozdulás és az együttlét, azaz a családosokat. De vajon a csöppségekre – akik még beszélni sem tudnak – hogyan hat mindez?


Még az apák is kaphatók a közös programra

Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok Babzsák sorozatában tart olyan foglalkozásokat, amelyek nem túl gyakoriak az országban.

A program közös mondókázással, énekléssel indul, ahol a picik és szüleik ráhangolódnak egymásra és a szokatlan közegre

A vonósnégyes tagjai egy varázslat során átalakulnak varázslóból muzsikussá, és elkezdődik az élő zenei koncert, ahol a szabad mozgás, tánc természetes velejárója az együttlétnek.


Nem baj, ha rohangálnak

– Sok szülő azért nem mer elmenni ilyen programra, mert a gyerek nem tud egy helyben megülni, esetleg még futkos is. Ez itt nem probléma, hiszen a 0–3 éves korosztálynak a mozgás és az utánzás a legtermészetesebb tanulási formája. Egy idő után az lesz a fontos, hogy anya, apa vagy a nagyszülő karjai közt másképpen ül és figyel, mint mondjuk otthon. Megtapasztalhatja azt is, ha figyel, új dolgot tanul, élményeket szív magába. Ez pedig jó érzéssel tölti majd el, pozitív élményként tárolódik benne, ami bármikor elő is hívható, ha például ismét meghallja az ismerős dallamot – mondja a zeneterapeuta.

Látszik a gyereken, ha közösségbe jár

– Ha a gyerekkel közösségbe járunk, ott új ingereket kap, legyen az pozitív vagy negatív. Ezeket az ingereket fel is kell dolgozni, amiben a kicsiket és szüleiket is segítjük – hiszen ettől a segítségtől függ, hogyan viselkedik, alkalmazkodik az aktuális helyzethez. A koncerteken a zenei tartalommal, élménnyel próbáljuk a pozitív ingert bevinni, ez pedig hosszú távon biztonságérzetet, kellemes érzéseket teremthet nála. Észrevétlenül megtanul figyelni önmagára és a körülötte lévőkre – vagyis például koncertre járó felnőtt lesz belőle.

A szülő közelsége a legfontosabb és az új impulzusok

A foglalkoztatók közötti különbség

– A piacon rengeteg olyan foglalkozás van, ami nem biztos, hogy azt a célt szolgálja, amit az anya is el szeretne érni a gyerekénél. Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy csak élő forrásból szóljon a zene – mondja a zeneterapeuta. A Kodály-módszer alapelveit szem előtt tartva tiszta forrásból szólnak a dalok, élő hangon, együtt énekelve, így adnak kollektív zenei élményt.

A mondóka és népdalok szerepe

– Minden magyar mondóka, magyar népdal nagyon fontos. Főleg, ha azzal eredeti formájában találkozik a gyerek. Ne legyen például szintetizátorra átírt feldolgozás. És gondoljunk csak bele, évszázadok óta a ritmus, a dallam ugyanaz, nem változik, állandóságot ad és így biztonságot is nyújt, ha szomorúak vagyunk, ha örülünk. Olyan támasz, ami mindig velünk van, mindig kéznél van – teszi hozzá Zsuzsanna.

Megnyugtatja a babákat egy foglalkozás?

– Ez nagyon nehéz dolog, mert annak ellenére, hogy ide jönnek a családok, rengeteg anyuka és apuka kezében ott van a mobiltelefon, és nemcsak azért, hogy fényképezzenek – bár az még elfogadható lenne, de azért valljuk be, annak sincs itt helye. Azt szeretnénk elérni, hogy a pillanatot éljék át a gyerekkel. Sajnos sokszor látjuk, hogy ugyanúgy használják a telefont a szülők, mintha nem egy zenei eseményen, koncerten lennének, hanem például a játszótéren. Félrehajolnak a gyerekük mellől és beszélgetnek mással. A gyerek pedig kiveszi a telefont, és máris elvesztettük a figyelmüket – hangsúlyozza Hrubi Zsuzsanna.

A szülőket is rá kell vezetni arra, hogy ők minden pillanatban példát jelentenek a gyermeküknek, elsősorban tőlük tanulnak, ezért fontos az ő viselkedésük és kommunikációjuk egy ilyen helyzetben.

Telefont, ételt-italt ezeken a foglalkozáson nem illik elővenni!

Mi a helyzet az otthoni tévé- és rádióhallgatással?

– Ha nem tudnak eljönni ilyen foglalkozásokra, azt tanácsolom a szülőknek, hogy háttérzenét ne hallgassanak! Ne menjen úgy tévé, rádió, hogy közben társasozunk vagy játszunk. Ha szól egy zene, és minőségi zene, akkor üljünk le és hallgassuk együtt, ölünkbe fogva vagy akár ringatva a gyereket, bármilyen zene is legyen az. Ha tudunk, akkor törekedjünk az igényes zenehallgatásra, magyar népdalok, mondókák és klasszikusok mindig jó alapul szolgálnak – teszi hozzá Zsuzsanna.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.