EUR: 326,61 Ft
CHF: 280,52 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Békéscsaba

Új étkezési támogatás a rászoruló családoknak

November 23-án ismét összeültek Békéscsaba képviselői. Napirendre került többek közt az új Városgazdálkodási Kft., a parkolódíjak emelése és a piac fejlesztése is. Még a napirendi pontok előtt szó esett az óvodai játszóeszközökről, amelyek egy felülvizsgálat során balesetveszélyesnek minősültek és jelenleg nem használhatók. 11 millió forintot elkülönítettek a képviselők, hogy a hiányosságokat minél előbb kiküszöbölhessék.

A parkolásért többet kell majd fizetni a városban, erről is döntött a testület. Utoljára 2012-ben volt áremelés. Most egy 4–4,5 százalékos emelés mellett döntöttek, ami egy órára 220 helyett 230 forintot jelent. Békéscsabán a megyei jogú városokat nézve még így is majdhogynem a legalacsonyabb a díj.


A gyermekétkeztetés is napirendre került az ülésen, jelenleg 70 gyermek van a városban, aki speciális diétás ételt kap a közétkeztetésben. Viszont a diétás étkeztetés díjain emelni kellett a nyersanyagok áremelkedése miatt, ami nehezíti a családok helyzetét. Ezért a képviselők elfogadtak egy új támogatási lehetőséget, amit a rászoruló családok pályázhatnak meg.

Tárgyaltak a képviselők a város gazdasági programjáról, amely dokumentum minden évben felülvizsgálatra kerül egy-egy ülésen. A terv 2014-től 2020-ig tart, ezt jogszabály írja elő. Minden évben aktualizálja a testület, többek között a különböző forrásokból megvalósuló fejlesztések is ebbe kerülnek bele. Ennél a napirendi pontnál tárgyaltak arról is a képviselők, hogy most már nem munkanélküliségről, hanem a szakképzett munkaerő hiányáról lehet beszélni.


A városi piac fejlesztésével kapcsolatban arról esett szó, hogy módosítani kell a korábbi terveken, ugyanis a közbeszerzési pályázat során érkezett legolcsóbb ajánlat is túl magas árat tartalmazott. Így most csökkentett műszaki tartalommal várják az újabb ajánlatokat. Az első ütem során a vásárcsarnok kívül és belül megújul, a szabadtéri részt pedig teljesen lefedik.

A Vagyonkezelő Zrt. gazdálkodása is napirendre került, ezzel kapcsolatban Szarvas Péter kifejtette, hogy a cég feladata mindenképpen tovább növelni a bevételeit, hogy ha nem is nyereséggel, de legalább ne veszteséggel zárja az évet. Ezzel kapcsolatban szóba került az Árpád fürdő is, ahol jelentős változások várhatóak: a téli részlegben egy gyermekmedencét alakítanak ki, hogy kedvezzenek a kisgyermekes családoknak.

Arról is beszéltek a képviselők, hogy bár a Békéscsabai Intézményellátó Centrum megszűnik, de az emberek a tankerületnél, a gyermekélelmezési intézménynél és a Városgazdálkodási Kft.-nél el tudnak majd helyezkedni. A háziorvosi ügyelet ellátása szintén napirendre került, ami a város kötelező feladata. Erre több mint 30 millió forintot áldoznak jövőre, sőt, úgy döntöttek a képviselők, hogy meg is veszi a kft.-t az önkormányzat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.