EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Békéscsaba

Új étkezési támogatás a rászoruló családoknak

November 23-án ismét összeültek Békéscsaba képviselői. Napirendre került többek közt az új Városgazdálkodási Kft., a parkolódíjak emelése és a piac fejlesztése is. Még a napirendi pontok előtt szó esett az óvodai játszóeszközökről, amelyek egy felülvizsgálat során balesetveszélyesnek minősültek és jelenleg nem használhatók. 11 millió forintot elkülönítettek a képviselők, hogy a hiányosságokat minél előbb kiküszöbölhessék.

A parkolásért többet kell majd fizetni a városban, erről is döntött a testület. Utoljára 2012-ben volt áremelés. Most egy 4–4,5 százalékos emelés mellett döntöttek, ami egy órára 220 helyett 230 forintot jelent. Békéscsabán a megyei jogú városokat nézve még így is majdhogynem a legalacsonyabb a díj.


A gyermekétkeztetés is napirendre került az ülésen, jelenleg 70 gyermek van a városban, aki speciális diétás ételt kap a közétkeztetésben. Viszont a diétás étkeztetés díjain emelni kellett a nyersanyagok áremelkedése miatt, ami nehezíti a családok helyzetét. Ezért a képviselők elfogadtak egy új támogatási lehetőséget, amit a rászoruló családok pályázhatnak meg.

Tárgyaltak a képviselők a város gazdasági programjáról, amely dokumentum minden évben felülvizsgálatra kerül egy-egy ülésen. A terv 2014-től 2020-ig tart, ezt jogszabály írja elő. Minden évben aktualizálja a testület, többek között a különböző forrásokból megvalósuló fejlesztések is ebbe kerülnek bele. Ennél a napirendi pontnál tárgyaltak arról is a képviselők, hogy most már nem munkanélküliségről, hanem a szakképzett munkaerő hiányáról lehet beszélni.


A városi piac fejlesztésével kapcsolatban arról esett szó, hogy módosítani kell a korábbi terveken, ugyanis a közbeszerzési pályázat során érkezett legolcsóbb ajánlat is túl magas árat tartalmazott. Így most csökkentett műszaki tartalommal várják az újabb ajánlatokat. Az első ütem során a vásárcsarnok kívül és belül megújul, a szabadtéri részt pedig teljesen lefedik.

A Vagyonkezelő Zrt. gazdálkodása is napirendre került, ezzel kapcsolatban Szarvas Péter kifejtette, hogy a cég feladata mindenképpen tovább növelni a bevételeit, hogy ha nem is nyereséggel, de legalább ne veszteséggel zárja az évet. Ezzel kapcsolatban szóba került az Árpád fürdő is, ahol jelentős változások várhatóak: a téli részlegben egy gyermekmedencét alakítanak ki, hogy kedvezzenek a kisgyermekes családoknak.

Arról is beszéltek a képviselők, hogy bár a Békéscsabai Intézményellátó Centrum megszűnik, de az emberek a tankerületnél, a gyermekélelmezési intézménynél és a Városgazdálkodási Kft.-nél el tudnak majd helyezkedni. A háziorvosi ügyelet ellátása szintén napirendre került, ami a város kötelező feladata. Erre több mint 30 millió forintot áldoznak jövőre, sőt, úgy döntöttek a képviselők, hogy meg is veszi a kft.-t az önkormányzat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.