EUR: 322,46 Ft
CHF: 279,85 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Belföld

Újabb neonáci párttal szövetkezik a Jobbik

Újabb szélsőjobboldali szövetségest talált magának a néppártosodó, baloldali szavazókat kereső Jobbik. A párt béruniós kezdeményezését támogató horvát neonáci pártvezér után a lengyel radikális Nemzeti Mozgalom képviselőjét állította maga mellé.

Miközben a Jobbik már liberális, baloldali sőt homoszexuális szavazókat is szívesen látna soraiban, a párt Robert Winnicki, a lengyel radikális Nem­zeti Mozgalom (Ruch Narodowy) képviselőjének személyében talált szövetségesre – írta az Origo. A portál szerint a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője tele van neonáci, idegengyűlölő és cigányellenes botrányokkal.


Bizonyára sokan emlékeznek arra az interjúra, amelyet augusztusban adott Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ATV-nek. A pártvezér szemrebbenés nélkül állította, hogy a Jobbik sosem volt cigányellenes, antiszemita vagy rasszista párt, mindössze annyi történt, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. Valóban?

Az Origo az elmúlt néhány hónapból hozott pár kézenfekvő példát arra, hogy mennyire cuki néppárt is lett a Jobbikból.


Októberben Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta a következőket: „Nem támogatom a homoszexuálisok házasságkötését, és a már sajnos törvénybe foglalt, bejegyzett élettársi viszonyuk regisztrálását sem. A gyerekek örökbefogadását is ellenzem esetükben. Betiltanám a provokatív, tömeges garázdaságot megvalósító Pride-ot, sőt az efféle homoszexuális propagandát kitiltanám a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozikból is, ahol évről évre helyet kapnak, szintén a Fidesz jóvoltából.”

Augusztusban szintén Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke jelentette be, hogy a Jobbik választási programjának része lehet, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők egyszerűen ne szavazhassanak. Ez nagyjából 200 ezer honfitársunkat fosztaná meg attól, hogy teljes értékű magyarnak érezhessék magukat.

A valamikor futballhuligán Szilágyi György hiába ül hetedik éve a parlament jobbikos patkójában, azért még élnek benne a régi reflexek. Idén májusban például Dömötör Csaba államtitkárnak mondta a következőket egy parlamenti vita során: „Gyere ki, úgy nyakon b.szlak, hogy leszáll a fejed!”

MTI Fotó: Kovács Attila

Márciusban ismét lelepleződött a párt igazi, antiszemita arca. Egyik fővárosi szervezetük akadt ki azért, mert  2019-ben Budapesten rendezik meg a zsidó származású sportolók világjátékát, az Európai Maccabi Játékokat, ezért aláírást kezdtek gyűjteni az esemény ellen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Charlie és Mészöly is díszpolgár lett

  Charlie és Mészöly is díszpolgár lett

  Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. Az elismerésben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

 • OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

  OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

  Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány is tagja volt azon két cég egyikének, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala(OLAF).

 • Orbán: Nem engedhetünk a szuverenitásból

  Orbán: Nem engedhetünk a szuverenitásból

  “A második világháború után megtanultuk, hogy Magyarország legértékesebb vagyona a szuverenitása” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve átadási ünnepségén.

 • A Szabadság tér a szurkolók fellegvára

  A Szabadság tér a szurkolók fellegvára

  Futball-lázban ég a világ és természetesen Budapest sem maradhat ki a sorból. A fővárosban több szurkolói zóna is várja a drukkereket, de a legnagyobb Foci Mozi elnevezésű kültéri drukkerhely, amely a Szabadság téren üzemel.