EUR: 324,08 Ft
CHF: 287,13 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Belföld

Újabb neonáci párttal szövetkezik a Jobbik

Újabb szélsőjobboldali szövetségest talált magának a néppártosodó, baloldali szavazókat kereső Jobbik. A párt béruniós kezdeményezését támogató horvát neonáci pártvezér után a lengyel radikális Nemzeti Mozgalom képviselőjét állította maga mellé.

Miközben a Jobbik már liberális, baloldali sőt homoszexuális szavazókat is szívesen látna soraiban, a párt Robert Winnicki, a lengyel radikális Nem­zeti Mozgalom (Ruch Narodowy) képviselőjének személyében talált szövetségesre – írta az Origo. A portál szerint a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője tele van neonáci, idegengyűlölő és cigányellenes botrányokkal.


Bizonyára sokan emlékeznek arra az interjúra, amelyet augusztusban adott Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ATV-nek. A pártvezér szemrebbenés nélkül állította, hogy a Jobbik sosem volt cigányellenes, antiszemita vagy rasszista párt, mindössze annyi történt, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. Valóban?

Az Origo az elmúlt néhány hónapból hozott pár kézenfekvő példát arra, hogy mennyire cuki néppárt is lett a Jobbikból.


Októberben Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta a következőket: „Nem támogatom a homoszexuálisok házasságkötését, és a már sajnos törvénybe foglalt, bejegyzett élettársi viszonyuk regisztrálását sem. A gyerekek örökbefogadását is ellenzem esetükben. Betiltanám a provokatív, tömeges garázdaságot megvalósító Pride-ot, sőt az efféle homoszexuális propagandát kitiltanám a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozikból is, ahol évről évre helyet kapnak, szintén a Fidesz jóvoltából.”

Augusztusban szintén Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke jelentette be, hogy a Jobbik választási programjának része lehet, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők egyszerűen ne szavazhassanak. Ez nagyjából 200 ezer honfitársunkat fosztaná meg attól, hogy teljes értékű magyarnak érezhessék magukat.

A valamikor futballhuligán Szilágyi György hiába ül hetedik éve a parlament jobbikos patkójában, azért még élnek benne a régi reflexek. Idén májusban például Dömötör Csaba államtitkárnak mondta a következőket egy parlamenti vita során: „Gyere ki, úgy nyakon b.szlak, hogy leszáll a fejed!”

MTI Fotó: Kovács Attila

Márciusban ismét lelepleződött a párt igazi, antiszemita arca. Egyik fővárosi szervezetük akadt ki azért, mert  2019-ben Budapesten rendezik meg a zsidó származású sportolók világjátékát, az Európai Maccabi Játékokat, ezért aláírást kezdtek gyűjteni az esemény ellen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Több ezer szalmabála gyulladt ki Makó közelében

  Több ezer szalmabála gyulladt ki Makó közelében

  Mintegy két és félezer szalmabála gyulladt ki a Makó és Földeák közötti tanyasi területen vasárnap délután, a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, de az oltási és az utómunkálatok egy-két napig eltarthatnak – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Emelkedik a felvett személyi kölcsönök átlagösszege

  Emelkedik a felvett személyi kölcsönök átlagösszege

  A személyi kölcsönöknél jelentősen emelkedett az igényelt hitelösszeg átlaga az elmúlt egy évben. A Világgazdaság által megkérdezett bankok mindegyikénél eléri vagy meghaladja az egymillió forintot az átlaghitel, és az ügyfelek száma is emelkedik.

 • Markáns hidegfront érkezik viharos széllel és zivatarokkal

  Markáns hidegfront érkezik viharos széllel és zivatarokkal

  Markáns hidegfront érkezik éjszaka viharos széllel és zivatarokkal – írta vasárnap az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a viharos szél miatt a fővárosra és több megyére másod-, számos megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

 • Nagy a kereslet a magyar GMO-mentes szója iránt

  Nagy a kereslet a magyar GMO-mentes szója iránt

  Nagy a kereslet a magyar génmódosítás-mentes (GMO-mentes) szójára a nyugat-európai piacon, egyes becslések szerint a jelenleg megtermelt mennyiségnél jóval többet, akár 500-700 ezer tonnát is el tudnának adni a hazai termelők külföldön – írta hétfői számában a Magyar Idők.