2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Újabb neonáci párttal szövetkezik a Jobbik

Újabb szélsőjobboldali szövetségest talált magának a néppártosodó, baloldali szavazókat kereső Jobbik. A párt béruniós kezdeményezését támogató horvát neonáci pártvezér után a lengyel radikális Nemzeti Mozgalom képviselőjét állította maga mellé.

Miközben a Jobbik már liberális, baloldali sőt homoszexuális szavazókat is szívesen látna soraiban, a párt Robert Winnicki, a lengyel radikális Nem­zeti Mozgalom (Ruch Narodowy) képviselőjének személyében talált szövetségesre – írta az Origo. A portál szerint a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője tele van neonáci, idegengyűlölő és cigányellenes botrányokkal.


Bizonyára sokan emlékeznek arra az interjúra, amelyet augusztusban adott Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ATV-nek. A pártvezér szemrebbenés nélkül állította, hogy a Jobbik sosem volt cigányellenes, antiszemita vagy rasszista párt, mindössze annyi történt, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. Valóban?

Az Origo az elmúlt néhány hónapból hozott pár kézenfekvő példát arra, hogy mennyire cuki néppárt is lett a Jobbikból.


Októberben Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta a következőket: „Nem támogatom a homoszexuálisok házasságkötését, és a már sajnos törvénybe foglalt, bejegyzett élettársi viszonyuk regisztrálását sem. A gyerekek örökbefogadását is ellenzem esetükben. Betiltanám a provokatív, tömeges garázdaságot megvalósító Pride-ot, sőt az efféle homoszexuális propagandát kitiltanám a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozikból is, ahol évről évre helyet kapnak, szintén a Fidesz jóvoltából.”

Augusztusban szintén Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke jelentette be, hogy a Jobbik választási programjának része lehet, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők egyszerűen ne szavazhassanak. Ez nagyjából 200 ezer honfitársunkat fosztaná meg attól, hogy teljes értékű magyarnak érezhessék magukat.

A valamikor futballhuligán Szilágyi György hiába ül hetedik éve a parlament jobbikos patkójában, azért még élnek benne a régi reflexek. Idén májusban például Dömötör Csaba államtitkárnak mondta a következőket egy parlamenti vita során: „Gyere ki, úgy nyakon b.szlak, hogy leszáll a fejed!”

MTI Fotó: Kovács Attila

Márciusban ismét lelepleződött a párt igazi, antiszemita arca. Egyik fővárosi szervezetük akadt ki azért, mert  2019-ben Budapesten rendezik meg a zsidó származású sportolók világjátékát, az Európai Maccabi Játékokat, ezért aláírást kezdtek gyűjteni az esemény ellen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

  Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

  Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy “gyermekeink és unokáink időszakában” is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemi – fejtette ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

 • Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

  Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

  Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra – közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII.

 • Soros szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat

  Soros szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat

  A kormányszóvivő szerint a The Jerusalem Post a bizonyítékát adja annak, hogy Soros György szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat. Dénes Balázs pedig “a berlini helytartója” annak a rendszernek, amely azon dolgoznak, hogy magát emberi jogi, illetve civil szervezetnek álcázva a magyar kormány ellen politikai akciókat hajtson végre, és befolyásolja más kormányok döntéseit Magyarországot illetően – mondta Kovács Zoltán szombaton, Budapesten, újságíróknak.