EUR: 326,48 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Veszprém

Ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament

November 6-án a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament. A megyei testületeket az Országos Diákparlament kérésének megfelelően évente hívják össze.

Az ülésnapot Némedi Lajos, a megyeszékhely alpolgármestere nyitotta meg. A politikus hangsúlyozta: a diákparlament teret ad arra, hogy a köznevelés szereplői: a diákok és a felnőttek megbeszéljék közös ügyeiket.


Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a diákokat (fotó: Domján Attila)

Hozzátette: a demokrácia alapja a parlamentarizmus, a résztvevőknek fontos észben tartaniuk, hogy az ülésen nemcsak a saját véleményüket kell hangoztatniuk, hanem képviselniük kell az őket delegáló iskola minden tanulóját is.

Évente hívják össze a megyei diákparlamenteket (fotó: Domján Attila)

Az ülés levezető elnöke, Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester beszámolt az év elején megrendezett Országos Diákparlamentről, ahol ő házigazdaként volt jelen, hiszen az ülést Székesfehérváron rendezték meg.


A diákok iskolatársaikat is képviselik, amikor szavaznak (fotó: Domján Attila)

Az Országos Diákparlament a 90-es évek óta létező fórum az általános és középiskolások számára, ahol az oktatásügy döntéshozóival érdemben tárgyalhatnak és javaslataikkal befolyásolhatják az iskolák mindennapjait. A diákok által megfogalmazott ajánlásokat a mindenkori kormányzat igyekszik figyelembe venni. Az idei ülésen nagy vita bontakozott ki, mely során a résztvevők egy ötvenpontos ajánlást fogadtak el – ennek egyik eleme volt az Országos Diáktanács létrehozása, ami a diákparlamenti ülések közötti időszakban is képviseli a tanulóifjúságot, és rendszeresen egyeztet a köznevelést működtető minisztériummal. Szintén ekkor dőlt el, hogy a megyei diákparlamenteket az Országos Diákparlament ülésszakai között is éves rendszerességgel összehívják, hogy élő kapcsolat alakuljon ki az Országos Diáktanács és az egyes megyék tanulói között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.