EUR: 310,72 Ft
CHF: 259,53 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Veszprém

Ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament

November 6-án a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament. A megyei testületeket az Országos Diákparlament kérésének megfelelően évente hívják össze.

Az ülésnapot Némedi Lajos, a megyeszékhely alpolgármestere nyitotta meg. A politikus hangsúlyozta: a diákparlament teret ad arra, hogy a köznevelés szereplői: a diákok és a felnőttek megbeszéljék közös ügyeiket.


Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a diákokat (fotó: Domján Attila)

Hozzátette: a demokrácia alapja a parlamentarizmus, a résztvevőknek fontos észben tartaniuk, hogy az ülésen nemcsak a saját véleményüket kell hangoztatniuk, hanem képviselniük kell az őket delegáló iskola minden tanulóját is.

Évente hívják össze a megyei diákparlamenteket (fotó: Domján Attila)

Az ülés levezető elnöke, Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester beszámolt az év elején megrendezett Országos Diákparlamentről, ahol ő házigazdaként volt jelen, hiszen az ülést Székesfehérváron rendezték meg.


A diákok iskolatársaikat is képviselik, amikor szavaznak (fotó: Domján Attila)

Az Országos Diákparlament a 90-es évek óta létező fórum az általános és középiskolások számára, ahol az oktatásügy döntéshozóival érdemben tárgyalhatnak és javaslataikkal befolyásolhatják az iskolák mindennapjait. A diákok által megfogalmazott ajánlásokat a mindenkori kormányzat igyekszik figyelembe venni. Az idei ülésen nagy vita bontakozott ki, mely során a résztvevők egy ötvenpontos ajánlást fogadtak el – ennek egyik eleme volt az Országos Diáktanács létrehozása, ami a diákparlamenti ülések közötti időszakban is képviseli a tanulóifjúságot, és rendszeresen egyeztet a köznevelést működtető minisztériummal. Szintén ekkor dőlt el, hogy a megyei diákparlamenteket az Országos Diákparlament ülésszakai között is éves rendszerességgel összehívják, hogy élő kapcsolat alakuljon ki az Országos Diáktanács és az egyes megyék tanulói között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.