EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Érd

Utak és utasok

Sajátos díjkiosztó ünnepséget rendezett az érdi IRKA – Irodalomkedvelők Klubja – és a KÉK, a Képzőművészek Irodalmi Közössége, azaz a Poly-Art. Az ünnepség nem attól volt figyelemre méltó, hogy közösen, testvéri egyetértésben ünnepeltek, hanem attól, hogy az alkotók díjait többnyire a díjakat létrehozó képzőművészek adták át.

Bach-hegedűszóval, a d-moll allemandéval kezdődött a rendezvény, amelyet Dósa Csenge adott elő.


A fiatal művésznőről megtudhatták a jelenlévők, hogy ötéves korában kezdett hegedülni az érdi Lukin Zeneiskolában, számos zenei versenyt nyert meg, tavaly pedig – hazai felsőfokú zenei tanulmányait követően – sikeresen felvételizett Glasgow-ban, a Royal Conservatoire of Scotland zenei egyetemre.

Az IRKA vezetője, Daróci Lajosné így megfelelő hangulati megalapozással kezdhette mondókáját, ami először a pályázati zsűri tagjainak – Somfai István Poly-Art-elnök, Szabó Aida többkötetes költő és saját maga – bemutatását jelentette, majd arról beszélt, miért is kapta idén az Utak és utasok címet a pályázat. Elismerte, nem a véletlen műve, ha többeknek Szerb Antal regényének címe jut erről eszébe – Utas és holdvilág –, hiszen innen jött az ötlet. A kiírók azonban nem az elveszett ifjúság keresésére vagy továbbélésére biztatták a pályázókat, hanem a további életút, a sors megfogalmazására. Elégedetten állapította meg Daróciné, hogy az IRKA tagjai folyamatosan fejlődnek, szép eredményeket érnek el országos pályázatokon, irodalmi esteken vesznek részt és számos folyóiratban publikálnak. Ezúttal huszonhat szerzőtől érkeztek pályamunkák, amelyek értékelésekor természetesen az igényes megjelenítés, az ábrázolás költői-írói megformálásán volt a hangsúly – na meg a műsorvezető záró bejelentésén, miszerint mindebből ezúttal is kötet lesz…


„Legszebb ívű” írásnak minősítették a bírálók Kovács F. István prózáját

Valamennyi díjat és díjazottat lehetetlen egyetlen írásban felsorolni, néhány alkotót azonban már csak példaszerűen is érdemes kiemelni. Például Kovács F. István prózáját, amivel Benkóczy Péter festőművész alkotását érdemelte ki és amelyről a bírálóbizottság azt állapította meg, hogy a beérkezettek közül a „legszebb ívű” írás, természetes könnyedségű jellemzésekkel és hiteles párbeszédekkel.

Bronz minősítést kapott Karácsony István – „civilben” főorvos –, akinek írásai nem ismeretlenek a közönség előtt, és általában humoros, szórakoztató könyveket ír – ám ezúttal komolyabb hangot ütött meg, víziószerű látomást vetett papírra.

Díjazók és díjazottak egy csoportja az ünnepségen
Fotók: Szedmák Ilona, Kávránné

Hat felolvasás és a jutalmakat alkotó festőművészeknek tizenegy ajándék könyvcsomag átadása zárta a rendezvényt – és stílszerűen Presser Gábor dala, miszerint „Nagy utazás az életünk…”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.