EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,71 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szombathely

Véget ért a jubileumi esztendő

Kiállítás a levéltárban, koncert az evangélikus templomban, emlékfa ültetése a református templom előtt – programdömpinggel zárult a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi esztendő Szombathelyen.

Félezer évvel ezelőtt Luther Márton kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel megkezdődött az egyházreform.


A Vas megyei evangélikusság és reformátusság emlékeit mutatja a levéltárban nyílt kiállítás Fotó: szombathely.hu

Október 31-én délelőtt jubileumi istentiszteletet tartottak az evangélikus templomban, ahol este ismét összegyűltek a hívek: Szabó Laura mondta el a reformációról szóló versét, majd koncertet adott a Ten Sing Savariae csoport. Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész pedig arról beszélt, hogy számos programot, köztük konferenciákat, előadásokat, kiállításokat szerveztek az elmúlt esztendőben, de valami maradandót is szerettek volna alkotni. Ezért épült meg a kátékút a templom előtti téren, amely hamarosan hivatalosan is megkapja az Evangélikus tér elnevezést.

A református templomban a múlt vasárnapi istentisztelet után emléktáblát avattak, majd fát ültettek a szemközti parkban a jubileumi esztendő emlékére. – Amikor az 1500-as években három részre szakadt országunk, a reformáció képviselte az összetartozás érzetét, és nemzeti jellege képes volt eggyé kovácsolni az elszakított nemzettesteket – mondta ünnepi beszédében Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Emlékfát ültettek a református templom előtti parkban Fotó: szombathely.hu

Vas megye evangélikus és református emlékeit mutatja be az Ágostai és helvét című tárlat a Vas Megyei Levéltárban. Az értékes iratok, térképek, fotók mellett több száz éves Bibliák, az egykori protestáns iskolák felekezeti tankönyvei és az istentiszteletek kellékei is helyet kaptak a kiállításon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.