2017. november 10., péntek
Réka

Külföld

Vissza kell adniuk az egykor elkobzott festményt

Egy amerikai házaspár csak szerette volna kiállíttatni Camille Pissarro egyik értékes festményét, most vissza kell adniuk az egykori francia tulajdonos leszármazottainak.

Bruce és Robbi Toll idén adta kölcsön a Cuillette des Pois című impresszionista festményt egy kiállításra. A képet azonban az eredeti francia tulajdonos leszármazottai felismerték és bírósági úton kérték vissza. Az ítélet szerint a házaspár nem járt el rosszhiszeműen, amikor a képet 800 ezer dollárért (mai árfolyamon 215 millió forintért) 1995-ben a Christie’snél megvásárolta, de minden, a francia Vichy-rezsim és náci szövetségesei által elrabolt képpel kapcsolatos adásvétel érvénytelen. A házaspárt a bíróság kötelezte a 8000 euró (2,5 millió forint) perköltség megfizetésére is.

Fotó: Wikimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Szakállas tapsifüles

  A nap képe: Szakállas tapsifüles

  Néha igazán vicces, szinte már vígjátékba illő módon tudják produkálják magukat a vadon állatai. Ezeket a ritka pillanatokat hivatott bemutatni az a fotóverseny, ami a vadvilág legmókásabb és egyben legritkább pillanatait hivatott bemutatni.

 • Dühében lett milliomos az anyuka

  Dühében lett milliomos az anyuka

  Bárki szívesen dühöngene egy jót, ha azét 200 millió forint ütné a zsebét úgy, mint annak az angliai anyukának, aki annyira felhúzta magát azon, hogy a családja minden hétvégén meccsre jár, hogy a vasárnapi húsleves főzése helyett inkább elment fiával mérkőzésekre fogadni.

 • Weinsteint híres amerikai védőügyvédek képviselik

  Weinsteint híres amerikai védőügyvédek képviselik

  Harvey Weinstein zaklatással és erőszakkal vádolt hollywoodi sztárproducert Blair Berk és Benjamin Brafman fogja képviselni New Yorkban, mindketten a leghíresebb védők közé tartoznak – közölte Weinstein egyik szóvivője szerdán.