2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb Békéscsaba

A csabai közönség sosem felejti el Felkai Esztert

Felkai Eszter színművész a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja. Művészi pályafutását táncosként kezdte, és bár a színészetet nem volt alkalma az iskolapadban is tanulni, mégsem kérdőjelezi meg senki, hogy neki ez az út rendeltetett. A közelmúltban ünnepelte 75. születésnapját, és ezekből az esztendőkből hatvanat a színpadon töltött.

A tánc gyerekkora óta része volt az életének, nagyon jó nevű balettintézetbe járt, táncosként lépett először színpadra is a Madách Színházban, mindössze tizenöt évesen. Rövid időn belül pedig egy számára szerencsés fordulat folytán valódi szerepet kapott egy zenés-táncos darabban – ekkor kezdődött színészi karrierje. Jelentkezett ugyan a főiskolára, de a felvételi harmadik fordulója nem sikerült, így inkább a színpadon tanulta meg azt, amire szüksége volt.


A tánc később is fontos helyet foglalt el az életében, hosszú ideig nagyrészt táncos szerepeket kapott. Ez tanította meg a színpadi ritmusra, a fegyelemre. Egy időben koreográfiákkal is foglalkozott, mert annak idején a vidékre járó koreográfusok nem maradhattak három napnál tovább, így Eszter tanította be a táncok nagy részét a társulatnak. Sokszor át is alakította a lépéseket, ezért egy idő után már a teljes koreográfiával őt bízták meg.

Békéscsabára már férjével, Gálfi Lászlóval együtt érkezett, mert szerettek volna egy színháznál dolgozni, és a teátrum jó ajánlattal kereste meg őket. A jó ajánlat természetesen nagyszerű szerepeket jelent, amelyek végül négy évtizedig tartották a városban. A békéscsabai évek alatt Budapesten, Szolnokon, Debrecenben és Győrben is vendégszerepelt, de hosszú időre sosem tudta elhagyni a Jókai Színházat.


2008-ban vonult vissza, mert szerette volna átadni a helyét a fiataloknak. Úgy érezte, csodás szerepeket játszhatott el, és eljött az ideje, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzon, amik eddig a feszített munkatempó miatt kimaradtak az életéből. Szívesen nézi meg például az új kortárs darabokat, utazik, ahányszor csak lehetősége van rá, és angolul is tanul.

Viszont a színpad csak visszacsábította még egyszer, bár elmondása szerint valószínűleg utoljára. Örkény István Macskajátékában Orbán Béláné szerepére kérte fel Seregi Zoltán színházigazgató. Az elmúlt években számos ajánlattal keresték meg, többek között Békéscsabáról is, mégis ez volt az egyetlen, amire igent mondott. A darab óriási sikert aratott, Felkai Eszter úgy érzi, mintha neki írta volna annak idején Örkény ezt a szerepet. A közönség nagyon hiányzott a visszavonulása óta, ezért élete talán legjobb alakítását nyújtotta ebben a darabban, ami lassan az 50. előadásnál tart, és több színházba is hívták vendégszerepelni.

A Macskajáték bemutatója után kapta meg az Örökös Tag címet, ami számára azt jelenti, hogy ez a színház, ez a város, amit eddig is az otthonának érzett, továbbra is figyelemmel kíséri, hogy mi történik vele, kedvenc közönsége pedig továbbra is szeretettel fogadja, ha Békéscsabán jár.

Kapcsolódó Cikkek