EUR: 326,05 Ft
CHF: 280,39 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Békéscsaba

A helyi alapanyagoktól a mintamenzáig

Egy rendhagyó szülői értekezlet keretében mutatták be a napokban a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény működését. Az érdeklődők például a fogások elkészítésébe is bepillanthattak.

Bíró Csaba, az intézmény igazgatója a bemutatás után az idei költségvetést vázolta fel az érdeklődőknek. Elmondta, hogy összesen 1,2 milliárd forintból gazdálkodnak, aminek fele a működési bevételekből, körülbelül egyharmada a központi költségvetés támogatásából, míg a maradék tizenöt százalék a fenntartó önkormányzat által adott forrásból áll össze.


Hozzátette továbbá, hogy 2011-ben csatlakoztak a Mintamenza-programhoz, és azóta is a szakemberek felügyelete és előírása alapján dolgoznak. Ennek célja többek közt, hogy több hal, csirke, valamint friss zöldség kerüljön a tányérokra, illetve hogy a felhasznált alapanyagokat lehetőség szerint minél nagyobb százalékban helyi termelők szállítsák. Jelenleg a 23 beszállítóból 11 békéscsabai vállalkozás, tőlük származik az összes alapanyag csaknem 450 millió forintos összértékének fele. Tavaly például közel 70 ezer kiló csirkehúst, 160 ezer liter tejet és 200 ezer kiló burgonyát használtak fel.

Az étkezési díjakkal kapcsolatban pozitívan nyilatkozott Bíró Csaba. Kifejtette, hogy két régiós megyei jogú városban, Szegeden és Debrecenben a békéscsabai díjaknál akár negyven százalékkal többet kell fizetni az étkezésért. Legutóbb idén, négy év után először vált szükségessé az áremelés, most öt százalékkal emelték a díjakat.

Az ételkészítés folyamatába is betekintést engedtek, így kiderült, hogy tíz húsételből kilenc friss, előhűtött húsból készül, és csak egy húsétel kerül az asztalra fagyasztott alapanyagból. De a pékáru, a tej, a zöldség és a gyümölcs is naponta, frissen érkezik.

A korszerűsítésre ebben a szektorban is szükség van: egyes konyhák infrastruktúrája sajnos elavult, az utóbbi 25-30 évben minimális fejlesztés történt, ezért fontosnak tartja a korszerű, energiatakarékos és az egészséges táplálkozáshoz szükséges sütő-pároló berendezések beszerzését. Az ezekkel készült ételek ugyanis sokkal jobban megőrzik ásványianyag- és vitamintartalmukat is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.