EUR: 321,86 Ft
CHF: 281,07 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Szombathely

A hit elsősorban életforma

A karácsony azt üzeni: Isten semmi mást nem akar, mint önmagát átadni nekünk – fogalmazott a Lokál Extrának Székely János, aki öt hónapja foglalta el a Szombathelyi Egyházmegye püspöki székét. Szerinte mi, emberek vagyunk sokszor túl bonyolultak, és a gyermekvállalás sem anyagi kérdés, csupán a szív döntése.

– Beiktatásakor a szentmisén úgy fogalmazott, hogy Európa és Magyarország spirituális válságban él és szeretne minél többeket visszavezetni az élet forrásától. Hogyan lehet a mai fiatalokat megszólítani?


– Nyugati világunkban egyre kevesebb házasság kötődik, egyre kevesebb gyermek születik. A kiút ebből elsősorban az emberi szívben és nem külső rendszerekben keresendő. Érdekes elgondolkodni azon, hogy dédanyáink, nagyanyáink sokkal nagyobb szegénységben sokkal több gyermeket vállaltak. Talán azért, mert ez elsősorban nem anyagi kérdés, hanem a szív döntése: mit gondol valaki az életről, a jövőről, adni akar-e vagy kényelmesen élni? A visszatérés a gyökerekhez nem valami ősi kövület, hanem az élet forrásához való fordulás.

“A lelke mélyén mindenki arra vágyik, hogy az életének értelme legyen” Fotó: CSG

Nehéz a mai fiatalokat megszólítani, alig ismerjük a nyelvüket, de mély meggyőződésünk, hogy a lényegi kérdésekben az ember ugyanaz: a lelke mélyén mindenki arra vágyik, hogy az életének értelme legyen. Sokan azt hiszik, hogy ez egy sötét, múltba tartó világ, de aki egy kicsit is kapcsolatba lép a hittel, hamar szimpatikusnak tartja. Azt gondolom, ahhoz, hogy megnyerjük a fiatalokat, nekünk, papoknak is hitelesnek kell lennünk.


Székely János megyéspüspök a beiktatása után, július 8-án Fotó: szombathely.hu

– Melyek voltak az elmúlt időszak legfontosabb intézkedései?

–Az elmúlt öt hónapban meglátogattam az egyházmegye összes papját. Nagy élmény volt végighallgatni, hogy mi mindenért lelkesednek, mi mindent tesznek a közösségért. A Szombathelyi Egyházmegyében erős vallási gyökerek vannak. A nagyszülőknek köszönhetően sok gyermek a bérmálásig eljut, de utána már nem jár misére. Erre kellene valahogy építeni. Sokat beszéltünk a keresztelés kérdéséről is: ha a szülő őszintén, jó akarattal kéri gyermeke megkeresztelését – még ha a vallási életük nem is túl aktív –, a pap ezt fogadja mindig pozitívan. Szeretném, ha a bérmálási felkészülés nemcsak egyfajta tanfolyam lenne, hanem valóban megélnék a hit örömét. Segíteni kell a fiatalokat abban is, hogy időseket látogassanak, szegényeket segítsenek. A hit nemcsak elméleti tantárgy, hanem életforma: mindenekelőtt a szeretetben való élet. Megújítottuk az egyházmegye papi tanácsadó testületeit is, lassan tervezzük a következő év eseményeit.

– Hogy érzi, sikerült otthonra találnia Szent Márton városában?

– Igen, nagyon jól érzem magam. Hálás vagyok érte, hogy nagy szeretettel fogadtak és fogadnak mindenütt. Nagy öröm számomra, hogy az egyházmegyének sok szentje és ősi történelme van. Ahogy Szent II. János Pál pápa mondta: a szentek földje ez. Ennek erejét én is érzem.

– Mit tanácsolna, hogyan éljük meg a karácsonyt teljességgel?

– Az életnek a legfontosabb dolgait nem tudjuk izzadságosan megalkotni, az igazi belső békét csak ajándékba kaphatjuk. Karácsonykor azt éljük át, hogy várjuk ezt a kincset. Kívánom mindenkinek, hogy legyen ideje a csöndre, a családjára, nyissa ki a szívét fölfelé, élje át ezt a megdöbbentő, megrendítő titkot. Bizonyos értelemben az Isten végtelenül egyszerű: semmi mást nem akar, mint önmagát átadni nekünk. Alázatosan jön, gyönge, védtelen gyermekként. Arra tanít minket, hogy így éljünk, így lépjünk egymás életébe: lábujjhegyen, tisztelettel. Ezzel a szeretettel, amivel Jézus tanít minket, ezzel éljük mi is az életünket!

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.