EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Szombathely

A hit elsősorban életforma

A karácsony azt üzeni: Isten semmi mást nem akar, mint önmagát átadni nekünk – fogalmazott a Lokál Extrának Székely János, aki öt hónapja foglalta el a Szombathelyi Egyházmegye püspöki székét. Szerinte mi, emberek vagyunk sokszor túl bonyolultak, és a gyermekvállalás sem anyagi kérdés, csupán a szív döntése.

– Beiktatásakor a szentmisén úgy fogalmazott, hogy Európa és Magyarország spirituális válságban él és szeretne minél többeket visszavezetni az élet forrásától. Hogyan lehet a mai fiatalokat megszólítani?


– Nyugati világunkban egyre kevesebb házasság kötődik, egyre kevesebb gyermek születik. A kiút ebből elsősorban az emberi szívben és nem külső rendszerekben keresendő. Érdekes elgondolkodni azon, hogy dédanyáink, nagyanyáink sokkal nagyobb szegénységben sokkal több gyermeket vállaltak. Talán azért, mert ez elsősorban nem anyagi kérdés, hanem a szív döntése: mit gondol valaki az életről, a jövőről, adni akar-e vagy kényelmesen élni? A visszatérés a gyökerekhez nem valami ősi kövület, hanem az élet forrásához való fordulás.

“A lelke mélyén mindenki arra vágyik, hogy az életének értelme legyen” Fotó: CSG

Nehéz a mai fiatalokat megszólítani, alig ismerjük a nyelvüket, de mély meggyőződésünk, hogy a lényegi kérdésekben az ember ugyanaz: a lelke mélyén mindenki arra vágyik, hogy az életének értelme legyen. Sokan azt hiszik, hogy ez egy sötét, múltba tartó világ, de aki egy kicsit is kapcsolatba lép a hittel, hamar szimpatikusnak tartja. Azt gondolom, ahhoz, hogy megnyerjük a fiatalokat, nekünk, papoknak is hitelesnek kell lennünk.


Székely János megyéspüspök a beiktatása után, július 8-án Fotó: szombathely.hu

– Melyek voltak az elmúlt időszak legfontosabb intézkedései?

–Az elmúlt öt hónapban meglátogattam az egyházmegye összes papját. Nagy élmény volt végighallgatni, hogy mi mindenért lelkesednek, mi mindent tesznek a közösségért. A Szombathelyi Egyházmegyében erős vallási gyökerek vannak. A nagyszülőknek köszönhetően sok gyermek a bérmálásig eljut, de utána már nem jár misére. Erre kellene valahogy építeni. Sokat beszéltünk a keresztelés kérdéséről is: ha a szülő őszintén, jó akarattal kéri gyermeke megkeresztelését – még ha a vallási életük nem is túl aktív –, a pap ezt fogadja mindig pozitívan. Szeretném, ha a bérmálási felkészülés nemcsak egyfajta tanfolyam lenne, hanem valóban megélnék a hit örömét. Segíteni kell a fiatalokat abban is, hogy időseket látogassanak, szegényeket segítsenek. A hit nemcsak elméleti tantárgy, hanem életforma: mindenekelőtt a szeretetben való élet. Megújítottuk az egyházmegye papi tanácsadó testületeit is, lassan tervezzük a következő év eseményeit.

– Hogy érzi, sikerült otthonra találnia Szent Márton városában?

– Igen, nagyon jól érzem magam. Hálás vagyok érte, hogy nagy szeretettel fogadtak és fogadnak mindenütt. Nagy öröm számomra, hogy az egyházmegyének sok szentje és ősi történelme van. Ahogy Szent II. János Pál pápa mondta: a szentek földje ez. Ennek erejét én is érzem.

– Mit tanácsolna, hogyan éljük meg a karácsonyt teljességgel?

– Az életnek a legfontosabb dolgait nem tudjuk izzadságosan megalkotni, az igazi belső békét csak ajándékba kaphatjuk. Karácsonykor azt éljük át, hogy várjuk ezt a kincset. Kívánom mindenkinek, hogy legyen ideje a csöndre, a családjára, nyissa ki a szívét fölfelé, élje át ezt a megdöbbentő, megrendítő titkot. Bizonyos értelemben az Isten végtelenül egyszerű: semmi mást nem akar, mint önmagát átadni nekünk. Alázatosan jön, gyönge, védtelen gyermekként. Arra tanít minket, hogy így éljünk, így lépjünk egymás életébe: lábujjhegyen, tisztelettel. Ezzel a szeretettel, amivel Jézus tanít minket, ezzel éljük mi is az életünket!

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.