EUR: 311,63 Ft
CHF: 266,12 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

A kaliforniai tüzek felét megfékezték a kedvező időjárásnak köszönhetően

Noha az utóbbi napokban is nőtt az erdőtüzek területe Kalifornia államban, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat a teljes terület felén hétfő estére – közölték tisztségviselők.

Immár 109 ezer hektárra nőtt az égő terület nagysága, ami a harmadik legkiterjedtebb tűz az amerikai államban a pontos feljegyzések 1932. évi kezdete óta. A legnagyobb tűz, amelyet Cedarnak neveztek el, 110 ezer hektáron pusztított 2003-ban San Diego megyében. A tűzoltók becslése szerint a mostani, december 4-én keletkezett, Thomas nevű tüzet január 7-ére tudják megfékezni, de a területe akkorra már rekordot fog dönteni.


A Thomas továbbra is veszélyeztet több települést Los Angelestől északnyugatra, és 18 ezer ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Több mint ezer építmény – köztük legalább 750 lakóház – már leégett. Az anyagi kár eddig 117 millió dollár. A tűznek eddig két halálos áldozata van, egy tűzoltó és egy 70 éves asszony. Tizenegy szövetségi állam több mint 8000 tűzoltója küzd a lángokkal Kaliforniában, ahol Donald Trump amerikai elnök december 8-án szükségállapotot rendelt el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatást tartottak kedden a BMW német autógyártó társaság müncheni központjában és egy ausztriai telephelyén a versenytárs Volkswagen (VW) dízelbotrányához hasonló manipuláció gyanújával.

 • Franciaország: a hamburger népszerűbb mint a baguette!

  Franciaország: a hamburger népszerűbb mint a baguette!

  Noha a franciák rendkívül büszkék gasztronómiai hagyományaikra, tavaly mégis több amerikai stílusú hamburger fogyott Franciaországban, mint hagyományos sonkás baguette szendvics, amire korábban még sosem volt példa – derült ki egy tanulmányból.

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.