EUR: 325,25 Ft
CHF: 279,63 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

A román tejfeldolgozó üzemek a belföldi helyett a magyarországi tejet preferálják

A romániai tejfeldolgozó üzemek az országban megtermelt tejnek csak a negyedrészét vásárolják fel, az importált tejnek pedig közel fele Magyarországról érkezik – írta hétfői összeállításában a Maszol.ro erdélyi magyar portál.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint szeptemberben immár ötödik hónapja Romániában volt a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára az EU tagállamai közül. Szeptemberben a feldolgozók átlagosan 1,37 lejt (92,8 forint) fizettek a tej literjéért a romániai tejtermelőknek.


A romániai hivatalos statisztikák szerint a romániai tejtermelés éves szinten megközelíti a 4,5 milliárd litert, a feldolgozó cégekhez azonban csak egymilliárd liter jut el. Ennek az alapvető oka az, hogy a mintegy 2 milliós szarvasmarha-állomány 60 százaléka kisgazdáknál található.

“Kicsik és szétszórtak a gazdaságok, ezért nehéz a tej begyűjtése. A kisgazdaságokban megtermelt tej gyakran nem felel meg a minőségi követelményeknek (…). Ezért aztán a nagy feldolgozóknak inkább megéri behozni külföldről, még úgy is, hogy valamivel többet fizetnek érte” – magyarázta a portálnak Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke.


Bár az elmúlt években a tej- és a tejtermékek román exportja valamivel gyorsabb ütemben nőtt, mint e termékek behozatala, az aránytalanság még mindig jelentős. Tavaly 97,3 millió euró értékben importáltak nyers vagy feldolgozott tejet a romániai cégek, míg a kivitel értéke csak 31,2 millió euró volt. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországról érkezett Romániába az importált tej és tejtermék 43 százaléka. Magyarországi tejet és tejterméket 42,1 millió euró, lengyel tejet és tejterméket pedig 8,9 millió euró értékben importáltak a román cégek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Politikai jobb, kulturális bal? Billen a mérleg

    Politikai jobb, kulturális bal? Billen a mérleg

    Talán a legnagyobb tévedés, hogy a jobboldal el akarja tüntetni a baloldalt. Egy konzervatív ember egyensúlyt szeretne az élet minden területén, így a kultúrában is. Békés Márton, történész-politológus, jobboldali publicista a Figyelő legújabban számában fogalmazta meg, hogy szerinte a magyar kulturális életet még mindig a baloldali és a liberális szellem uralja.

  • A cégek fele szerint nem fontos a digitalizáció

    A cégek fele szerint nem fontos a digitalizáció

    A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fele szerint nem fontos a digitalizáció, 72 százaléka nem hajtott végre informatikai fejlesztést az elmúlt két évben – összegzi a T-Systems Magyarország csütörtökön Budapesten bemutatott reprezentatív kkv-kutatása, amely szerint ugyanakkor a digitális fejlesztés versenyelőnyt jelent.