2018. június 19., kedd
Gyárfás

Sport

Albert Flórián ugyanolyan sztár lenne, mint Cristiano Ronaldo

Jubileumi kiállítás nyílt a Bálnában 50 éves az Aranylabda címmel arra emlékezve, hogy 1967 decemberében Albert Flórián, a Ferencváros csatára érdemelte ki az Európa legjobb futballistájának járó elismerést.

– Albert Flórián hercegszántói kisfiúból vált nemzetközileg elismert sportolóvá, így igazi példakép lehet a mai fiatalok számára. Ezért fontos, hogy minél többen megismerhessék azokat az értékeket, amelyeket ő képviselt – mondta a kiállítás megnyitóján Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az Aranylabda elnyerése 1967-ben egy egész nemzet számára büszkeséget jelentett.


– Ha Flóri bácsi ma nyerte volna el az Aranylabdát, ugyanolyan sztár lenne, mint Cristiano Ronaldo – emelte ki a vezérigazgató.

A kiállítás egyik fő értéke az interaktivitás, hiszen testközelből lehet látni az Aranylabdához és a kitűnő labdarúgó pályafutásához kapcsolódó relikviákat, másfelől mindez az Albert Flórián Stadion kicsinyített másában van berendezve. A kiállításon tableteken lehet információhoz jutni az összes eddigi aranylabdás életéről és pályafutásáról, egy tévékészüléken pedig „Flóri bácsi” legnagyobb góljait lehet megnézni.


– Albert Flórián példája bizonyítja, hogy kitartással és szorgalommal nagyon magasra lehet eljutni, ezért erkölcsi és emberi kötelességünk is emlékének ápolása. Albert az Aranylabdával olyan szintre került a labdarúgás értékrendjében, ahol Di Stéfano, Cruyff, Beckenbauer, Platini, Messi és Ronaldo található – mondta Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, az Albert Alapítvány kuratóriumának tagja, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Albert Flórián már 18 évesen nélkülözhetetlen tagja lett a Ferencvárosnak, majd az érettségi után a magyar válogatottnak.

Albert Magdolna, a Császárnak becézett egykori futballista lánya, az Albert Alapítvány ügyvezetője arról beszélt, hogy a január 11-éig megtekinthető, újszerű kiállítás testvére, ifjabb Albert Flórián nagy álma volt, és teljes mértékben az ő elképzelései szerint valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rövidnadrágban koszorúztak az angolok

  Rövidnadrágban koszorúztak az angolok

  Greg Clarke, az angol szövetség, az FA elnöke a Tunézia elleni mérkőzést (amely lapzártánk után ért véget) megelőzően – mintegy erőt merítendő a szovjet hősök példájából – megkoszorúzta a sztálingrádi csatában elesett katonák emlékművét.

 • Foghatják a fejüket a nagyok

  Foghatják a fejüket a nagyok

  Meglepetés eredményekből nem volt hiány a világbajnokság hétvégi játéknapjain, hiszen az argentinok, a németek és a brazilok sem tudtak három pontot gyűjteni, pedig hozzájuk viszonyítva igen szerény képességű csapatok ellen kezdték meg a szereplést.

 • Dögunalmas meccsen nyertek a svédek

  Dögunalmas meccsen nyertek a svédek

  Elég vérszegény produkciót láthattak azok a szurkolók, akik úgy döntöttek, hogy a Svédország–Dél-Korea mérkőzést követik figyelemmel.