EUR: 317,44 Ft
CHF: 279,53 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Ózd

Az akarat betegséget győz

Mészáros Barnabás nem ismer lehetetlent, és hogy ezt folyamatosan bizonyítsa, merő kíváncsiságból kipróbálta már magát az élet számos területén. Akaraterejét és az élethez való hozzáállását érdemes lenne tanítani, mert ezeknek köszönhető, hogy már kétszer kigyógyult ki a halálos kórból.

Mészáros Barnabás a közelmúltban második helyezést ért el a városi lépcsőfutó versenyen a 40–60 év közötti kategóriában. Úgy maradt le egy másodperccel a győztestől, hogy előtte egy percet sem gyakorolt. Pedig futóversenyen utoljára 41-42 éve indult. Azóta elkezdte a futóedzéseket napi hat kilométeres távolságon, és ebből rendszert csinál, hiszen eldöntötte, hogy a jövőben több versenyen is részt vesz. Azt a célt is kitűzte maga elé, ha kerékpárral már sokszor megtette az utat Budapestre, akkor ezt megteszi futva is.


Fotó: Mészáros Barnabás
Az első lépcsőfutás ötvenhét éves korban

Kerékpárosként szinte az egész város ismeri, hiszen nincs olyan nap, hogy ne ülne nyeregbe. Nem titkolja: ő az egészségéért hajt, hiszen 34 éves korában diagnosztizáltak nála egy daganatot. Külföldön dolgozott, amikor rosszullétek gyötörték, majd jöttek a műtétek és a kemoterápia. Három év kellett a gyógyuláshoz. Aztán öt év után visszajöttek a panaszok, és minden kezdődött elölről. Amikor végre negatív leleteket kapott, öccse hozta haza autójával a budapesti Országos Onkológiai Intézetből, és akkor döntötte el, hogy vásárol egy kerékpárt és edzésbe fog. Első járgányát, egy acél mountain bike-ot 40 évesen vette meg, majd némi gyakorlás után orvosai meglepetésére felkerekezett vele a budai kórházba, amit még néhányszor megismételt. Első útja reggel öttől este nyolc óráig tartott, később ezt lecsökkentette 4 óra 50 percre. Ezt már egy komolyabb kerékpárral sikerült teljesíteni, amivel országúti versenyeken is rajthoz állt. Hangsúlyozott célja nem a győzelem, hanem a fizikai állapot karbantartása volt. Ötvenévesen ért a csúcsra, ekkor négy versenyben győzött és állt a dobogó legmagasabb fokára. Minden évben elindul néhány megmérettetésen, véleménye szerint ebben a sportágban kell a jó eredmények eléréséhez a legtöbb edzés.

Fotó: Mészáros Barnabás
Önarckép saját drónról

Az idén kétszer – úgymond edzésként – Ózdról a Kékestetőre is felkerekezett. Volt olyan kerékpáros-kilométerórája, amely 100 ezer kilométert mutatott, amikor leszerelte és eltette emlékbe. Azóta már több százezer kilométer van a háta mögött. Tudják róla a környezetében, hogy igazi ezermester, aki mindent megjavít, ami javítható, legyen az mobiltelefon, számítógép vagy más elektronikai és gépészeti berendezés. Számos repülőgépmodellt épített, amelyek közül a saját tervezésű L–39 Albatros Jet idáig a legsikeresebb, kétméteres szárnyfesztávjával és 4,5 kiló súlyával. A drónokat is hamar megismerte, gyártott néhányat, és azokról készíti a szebbnél szebb légi felvételeket, amelyeket megmutat a közösségi oldalán. Minden megörökíthető téma érdekli, de egyik kedvence mégis a légi fotózás. Mint mondja, ezt Ózdon ő kezdte el jó pár éve, és a magasból talán ő mutatta meg legtöbbször a várost.


Fotó: Mészáros Barnabás
A sikeres repülőmodellel

Háromhavonta onkológiai kontrollra jár, de szerencsére úgy tűnik, sikerült elűzni a kórt, amiben az orvosok és a terápiák mellett biztosan sokat segített az állandó sportolás is. Azt még nem döntötte el Mészáros Barnabás, mi lesz a kerékpározás és a futás után a következő választott sportága, de bármit is választ, tudja, ott is égni fog benne a bizonyítási vágy. Utóbbinak köszönheti zenei tudását, hiszen önerőből zongorázni is megtanult. Érdekli mindenfajta művészet, és vannak saját kis írásai, amelyek a Facebook-oldalán olvashatók. Megfogalmazódott benne élettörténetének közzététele, hiszen gyógyulása a nem mindennapi kategóriába tartozik. Végezetül megjegyezte: milyen érdekes, hogy az ember sokszor a halála pillanatában jön rá, hogy nem is élt igazán.

Fotó: Mészáros Barnabás
Egyedi tervezés és gyártás után repült a makett

Kapcsolódó Cikkek