2018. április 25., szerda
Márk

Belföld

Az állam kártalanítja a Czeglédy-ügy károsultjait

Az állam kifizeti a Czeglédy-ügyben károsult diákok követelését, majd azt érvényesíteni fogja Czeglédy Csabával és “bűnszervezetével” szemben – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus példátlannak nevezte az ügyet, mert a ma már előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője és az ő “bűnszervezete” – a gyanú szerint 3 milliárd forintos csalást elkövetve – visszaélt az iskolaszövetkezeti rendszerben dolgozó diákok jóhiszeműségével.


Lázár János közölte azt is, hogy a kormány megkönnyíti a földhasználati szabályokat annak érdekében, hogy ösztönözze a mezőgazdasági érdekeltségeket napelemparkok létrehozásában. Ismertette, hogy a kormánydöntés 0,5 megawattos kiserőműveket érint 1 hektáros területeken, az állam pedig kötelezően átveszi a megtermelt áramot.

Lehetőség lesz – a Magyar Fejlesztési Bank révén – kedvezményes hitel bevonására, és arra bíztatják a hálózattulajdonosokat, hogy minél több csatlakozási pontot létesítsenek.


A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben, cél, hogy az áramszükséglet egyik felét Paks termelje, a másik felét pedig naperőművek. Jó esetben a következő években több ezres napelempark létesülhet – jegyezte meg, kitérve arra is, hogy a 2600 eddig kiosztott jogosultságból 1300 létesítési vagy telephely-megjelölési határideje december 31-én lejár, ezt a kormány nem kívánja meghosszabbítani, hanem február végéig dönt az engedélyek sorsáról.

Beszámolt a parlament előtt fekvő településrendezési jogszabályról is, amely három törvényt von össze és – mint mondta – “rendet vág” a helyi és az országos szabályok között. A reform céljaként az építési szabályok könnyítését és a bürokráciacsökkentést jelölte meg és fontos újításnak nevezte az ingyenes díjmentes digitális alaptérképet is. A Balatonra vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy mindenki hozzáférjen a parthoz, kemping helyett pedig ne lehessen például lakóparkot építeni. A Budapestre vonatkozó passzusokról szólva pedig azt mondta: megszűnik a lehetőség, hogy 65 méternél magasabb magasház épülhessen.

A kormány döntései között említette, hogy jóváhagyták mintegy tucatnyi turistaszállás újjáépítését, Csepellel pedig 10 éves fejlesztési tervről fognak megállapodni.

Jelezte azt is, hogy a két kabinet 128 napirendet tárgyalt meg, ezek között kijelölte 16 új lőtér helyszínét, továbbá az elővásárlási joggal megszerzett volt BÁV-székházat a református egyház tulajdonába adja. Határoztak a földművelési tárca épületfelújításának előkészítéséről és az Állatorvostudományi Egyetem felújításának megtervezéséről.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a Microsoft Magyarország felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, Lázár János azt mondta: eddig rendezett és normális kapcsolatban álltak a Microsofttal, amely szoftvereket és licenceket szállít a kormányzatnak, amely viszont nem az amerikai informatikai óriásvállalattal, hanem az anyacég által kiválasztott viszonteladóival van kapcsolatban.

A Microsoft üzletpolitikai döntéseihez a kormánynak nincs köze, ahogyan ahhoz sem, hogy a cégnek milyen vitája van egy korábbi magyarországi vezetőjével – jelentette ki. A Miniszterelnökség csak olyanokat alkalmaz, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek – tette hozzá, utalva arra, hogy Sagyibó Viktor a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágának vezetője ma már a Miniszterelnökség miniszteri biztosa.

Zajlanak a tárgyalások, az azonban biztos, hogy január 1-jétől egyetlen licenc-t vagy szoftvert sem vonnak vissza – fejtette ki.

A 3-as metró akadálymentesítése ügyében kérdésre azt mondta: alapvetően budapesti ügyről van szó, de a kormány kész tárgyalni róla mind a fővárossal, mind az érintett civilekkel.

A Jobbik állami számvevőszéki (ÁSZ) vizsgálatát firtató felvetésre a politikus úgy reagált: a hatalom semmilyen nyomást nem gyakorolt az ÁSZ-ra, a kormány még csak kommentálni sem fogja az esetet, tekintettel arra, hogy egy parlamenti párt pénzfelhasználási ügye nem a kormány ügye.

Arra a kérdésre, hogy lájkolta volna-e a Pócs János fideszes képviselő által a Facebookon közzétett, nagy vitát kiváltó fotót – amelyen egy megpörzsölt disznó látható “Ő VOLT A SOROS!!!” felirattal -, Lázár János azt felelte: nem lájkolta volna, mert nem tetszik neki, és mert az nem méltó egy fideszes képviselőhöz.

Arra, hogy a miniszterek milyen év végi többletkiadási igényt jeleztek, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: nincs lezárva a kassza, a jövő héten történik meg a zárás, de nagyságrendileg “30-50 milliárd forintról beszélünk”. Arról is szólt, hogy a hiány akár kevesebb is lehet, mint a költségvetési törvényben jelzett.

Megkérdezték egy esetleges kormánygép beszerzéséről is. Azt felelte: a honvédelmi miniszternek a csapatszállító képesség helyreállítására van mandátuma, ugyanis a régi, 30-40 éves gépeket jövőre ki kell vonni a forgalomból. Csapatszállításra alkalmas és tűzképességgel rendelkező harci helikopterek felújítása már zajlik – tette hozzá, jelezve: ezekre van érvényes kormányzati döntés. Véleménye szerint ugyanakkor Magyarország jelen pillanatban az egyetlen ország az EU-ban, amely nem rendelkezik saját kormányzati géppel, szerinte a repülőjegyek és a bérlési költségek drágábbak, mint ha rászánnák magukat, hogy normális kormányzati szállítási flottát építsenek ki.

Az isztambuli egyezmény esetleges ratifikálására vonatkozó kérdésre azt mondta: az nem szerepel a kormány 2018-as jogalkotási tervében és a választások előtt általánosságban a kormány már nem szeretne új javaslattal élni a parlamentben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdán bemutatott jogszabálytervezete egységesítené és kötelezővé tenné a menekültügyi eljárás lefolytatását az unió valamennyi tagállamában, amivel lehetetlenné tenné a menekültügyi eljárás tranzitzónákban történő lefolytatását, ezáltal jogilag veszélyeztetné a déli határzár működését – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

 • Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

 • Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

  Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

  Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, az élelmiszerek kettős minőségére megoldást kell találni, az ugyanis aláássa az állampolgárok bizalmát, és gyengíti a belső piacot – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos egy szerdai brüsszeli konferencián.