EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Nagykanizsa

Az esélyteremtő iskola

Mintegy tizenkétezer diák minőségi oktatásáról gondoskodik az egy éve alakult Nagykanizsai Tankerületi Központ, amely három járásban – a kanizsaiban, a letenyeiben és a keszthelyiben – működtet ötvenkét iskolát. Magyar Ferenc, a központ igazgatója lapunknak adott interjújában azt mondta, credójuk az: minden iskola minden tanulója számít.

– Hogyan lehet ezt a célkitűzést megvalósítani?


– Nem az irányításon, hanem az együttműködésen van a hangsúly. A kollégákkal, igazgatókkal, pedagógusokkal ugyanis azonos a célunk: minden gyerek megfelelő, minőségi körülmények között tanulhasson. Ebben pedig kölcsönösen támogatjuk, segítjük egymást, s a központ minden jó ötletre, javaslatra, kérésre nyitott.

– Van ehhez pénz, paripa, fegyver?


– Önálló költségvetésből, idén 7,7 milliárd forintból gazdálkodunk, aminek több mint 80 százaléka a béreket és a járulékokat fedezi, a többi pénzből pedig fejlesztünk, természetesen egyeztetve az igazgatókkal, az önkormányzatokkal. Kiemelt célunk, hogy minden intézményben, függetlenül attól, hogy városi vagy kistelepülési iskoláról van szó, azonos feltételeket biztosítsunk a gyerekeknek, hiszen a tudás, a jövő nem függhet attól, ki hol született. A mai oktatási rendszernek talán ez a legfontosabb feladata. A pedagóguskollégák áldozatosan munkálkodnak ezen, nekünk pedig az a dolgunk, hogy biztosítsuk a feltételeket. Ha kell, az infrastruktúrát korszerűsítjük, ha kell, eszközöket vásárolunk.

Nem az irányításon, hanem az együttműködésen van a hangsúly. Magyar Ferenc (jobbról a második) iskolaigazgatókkal beszélget egy nemrégiben rendezett szakmai program előtt (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ezek az esélyteremtés tárgyi feltételei, de a gyerekek tudása elsősorban nem ezen múlik…

– Igaza van, s mi sem elégszünk meg beruházásokkal, fejlesztésekkel, de a kettő olykor összefügg. Az energetikai rendszerek korszerűsítésével például komoly megtakarítást értünk el, amit visszaforgatunk: szellemi tőkévé alakítjuk. Ebből támogatjuk például a tehetséggondozást, a tanulmányi és sportversenyeket, a különféle szabadidős tevékenységeket. A felzárkóztatásra is figyelmet fordítunk, hiszen egyre több a sajátos nevelési igényű gyerek, akiknek nem engedhetjük el a kezét. A tehetséggondozást és a felzárkóztatást egyformán fontosnak tekintjük, hiszen minden gyermeket a képességeinek megfelelően kell fejleszteni. A mai oktatáspolitika fókuszában az ember áll, megkülönböztetés nélkül. Azt szeretnénk, ha mindenki „korszerű” tudáshoz jutna, és iskolai évei alatt megalapozhatná sikeres életét. Ez egyébként a gazdaság fejlődésének is az egyik feltétele.

– A pedagógusok is jól érzik magukat ebben a rendszerben?

– A visszajelzések alapján bátran mondhatom, a kollégák döntő többsége látja és jónak tartja a célt, a pálya iránti növekvő érdeklődés pedig azt bizonyítja, hogy az életpályamodell bevezetése a korábbinál többeket terel ebbe az irányba, illetve tart meg a hivatásában. Persze az utánpótlásra szükség van, hiszen a következő néhány évben sokan mennek majd nyugdíjba, így szükség lesz olyan elkötelezett fiatalokra, akik az életüket a tanításra, a gyerekek felkészítésére teszik fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.