2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Nagykanizsa

Az ólomüveg ablak új élete

Bemutatták a Kórházkápolna legújabban restaurált, immár harmadik ólomüveg ablakát a Thúry György Múzeumban. Az 1931-ben készült remekeket annak idején Palka József budapesti mester készítette.

A kanizsai Kórházkápolnát is ellátó Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia történeti összefoglalójából kiderül, a kápolna az 1931-es világgazdasági válság idején, nagyberuházásként, egy év alatt épült fel. Az ünnepélyes alapkőletétel után 40-50 munkás várta, hogy elkezdhesse az építést.


– Az évtizedes álom az emberi jószívűség szálaiból, azaz főként közadakozásból valósult meg. A város költségvetéséből csak a járdaépítésre futotta, a többi költséget a hívek adományából gyűjtötték össze – emlékezett később az építtető, Longauer Imre, aki éves kórházlelkészi fizetésének felét ajánlotta fel. A 20-as honvédek háborús harangot adományoztak, a városban téglajegyet árultak, a női civil szervezetek tombolákat és díszpárnákat árusítottak, a jó öreg Sztáza néni, aki konyhásnő volt a kórházban, pedig minden megtakarított pénzét odaadta.

A 24 méter hosszú és 8 méter széles kápolnát Csóti Géza apát 1932. június 29-én szentelte fel, a városi előkelőségek jelenlétében. A hivatalos ceremóniát követő második szentmisét Longauer atya mondta, a kórházi betegek és dolgozók jelenlétében.


A Zalai Közlöny korabeli tudósításai mellett más írásos dokumentumokból is tudható, hogy a főoltár 1771-ben épült. Eredetileg a mai kaszinó helyén álló Szent Márton-kórházkápolnában volt, majd 1884-ben került át az akkori új kórház egyik osztályán lévő szűkös kápolnába. Végleges helye most már évtizedek óta a Kórházkápolna. Időközben került az oltár központi helyére a Szűzanya neobarokk szobra.

A kápolna nevében hordozza sorsát. A köpenyét kettévágó, a koldust segítő lovas, Szent Márton szerénysége és tisztasága örök példa a kórházban dolgozóknak és a látogatóknak – fogalmaz a Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia összeállítása.

Az IHS monogram Jézus nevére utal, amit számos módon értelmeznek. A népi etimológia szerint annyit tesz, Iesus hominum salvator, vagyis Jézus, az emberek üdvözítője (Fotó: Gergely Szilárd)

A kilenc korabeli ólomüveg ablak közül mára csupán három maradt fenn, ezek hosszú időn át – miután a II. világháborúban megsérültek és lecserélték – a kápolna sekrestyéjében porosodtak. Az első kettőn Szent Erzsébet és Szent Lujza látható, amelyeket felújításuk után a Thúry György Múzeumban kiállítottak. Most a harmadik is az intézménybe került, ezen a Jézus görög-latin elnevezésére utaló IHS monogram és az Istenem, mindenem felirat olvasható.

A restaurálást az önkormányzat, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány és Schmidt Istvánné is támogatta, aki a másik két ólomüveg ablak munkálataihoz is hozzájárult; nagylelkűségét oklevéllel ismerték el.

Az üvegképet – amelynek átadásán részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Dénes Sándor polgármester és dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke is – Szabó Ádám plébános áldotta meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.