2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Belföld

Bakondi: A magyar hatóságok garantálják az ünnepek biztonságát

A magyar hatóságok mindent megtesznek a lakosság védelme érdekében: a rendőrség, a Terrorelhárító Központ (TEK) és a honvédség rejtett és nyílt eszközökkel garantálja a karácsonyi vásárok és más rendezvények biztonságát – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Bakondi György úgy fogalmazott, Magyarország változatlan belbiztonsági helyzete alapján nyugodtan kívánhat minden magyar családnak békés, boldog ünnepeket, majd a kormány nevében köszönetet mondott a rendvédelmi dolgozónak, akik példás helytállásukkal segítették Magyarország szuverenitásának és biztonságának megőrzését.


Európa biztonsági helyzete ugyanakkor sokat romlott a közelmúltban, amiért elsősorban a migrációs hullámmal érkezett veszélyes személyek, a muszlim fiatalok radikalizálódó csoportjai, valamint az Iszlám Állam harcokra kiképzett, a kontinensre visszatérő katonái okolhatók – fejtette ki a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója.

A politikus egyúttal ismételten sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az unió vezetői nem osztják a magyar kormány azon álláspontját, amely szerint a problémákat ott kell kezelni, ahonnan a migránsok útnak indulnak.


Kiemelte, a békés karácsony gondolata a 2015-ben kezdődött migrációs hullámot követően került veszélybe, azt ugyanis eddig 27 súlyos terrortámadás követte 330 halálos áldozattal és 1300 sérülttel.

Emiatt sokat romlott az emberek szubjektív biztonságérzete – mondta Bakondi György, aki aláhúzta, hogy az illegális bevándorlás nemcsak terrorcselekményekben nyilvánultak meg, hanem a köztörvényes bűncselekményekben, valamint az antiszemitizmus és a párhuzamos társadalmak megjelenésében.

Hangsúlyozta, az európai hatóságok számos speciális intézkedést vezettek be az ünnepi rendezvények biztosítására, például a karácsonyi vásárok betonkockákkal történő lezárásával, fellépésük azonban olykor sikertelen maradt. Példaként említette a tavaly karácsonyi berlini kamionos támadást, amelyet a német hatóságok hónapokig tartó hatástalan kiutasítási próbálkozása előzött meg a későbbi elkövetővel szemben.

A belbiztonsági főtanácsadó emlékeztetett arra is, hogy novemberben a német és a francia rendőrség is letartóztatott terrorcselekményre készülő személyeket, az Iszlám Állam pedig megfenyegette a Vatikánt.

Bakondi György a TEK fővárosi Vörösmarty téren álló páncélos járművének festékkel történt lefújására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, az eset váltásidőben történt, a terrorelhárítóknak pedig nem a csapatszállítójuk, hanem a karácsonyi vásáron tartózkodók védelme a feladata.

“Sajnos egyesek esetleg ebből viccet csinálnak” – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Czeglédy Csaba olyan információk birtokában lehet, amellyel zsarolhatja a DK-t és szocialistákat – nyilatkozta Budai Gyula fideszes képviselő, aki arra vár választ a baloldali pártoktól, mivel tartja sakkban Gyurcsányt és az MSZP-t a “baloldal pénztárnoka”, ami miatt mindenképpen ki akarják hozatni a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt ügyvédet a börtönből.

 • Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országház előtt több százezer ember előtt megtartott március 15-i ünnepi beszédében.

 • Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Összeköt bennünket, hogy magyarok vagyunk, hogy ehhez a földhöz kötődünk, ezt a hazát szeretjük, és azt szeretnénk, ha ez a haza ilyen is maradna, ezért április 8-án sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő vasárnap délután a Bács-Kiskun megyei Solton.