EUR: 321,80 Ft
CHF: 280,47 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Sopron

Barcza Attila: A kormány is hozzájárul a város sikereihez

Dinamikus fejlődésen megy keresztül Sopron. Az igazi lendület 2010 óta érzékelhető és a beruházások, fejlesztések a jövőben is folyatódnak – mondta Barcza Attila önkormányzati képviselő.

– Mint városi tanácsnok, hogy érzi, sikerült kihasználni Sopronnak azokat a lehetőségeket, amelyek az elmúlt években adódtak a kormány hathatós közreműködésével?
– Sopron 2010 óta folyamatosan fejlődik. Az azt megelőző négy évben is kiemelkedő eredmények születtek, de az igazi lendület az évezred második évtizedétől tapasztalható leginkább. Ez nem szubjektív megközelítés, ezek tények. A mindennapokban elfeledkezhetünk a kisebb-nagyobb rekonstrukciókról, útfelújításokról vagy mondjuk az esővíz-elvezetésről. Hajlamosak vagyunk csak a nagy projektekre emlékezni, de aki veszi a fáradságot, könnyen felidézheti, ellenőrizheti, mi minden történt az elmúlt hét évben. 2010 vízválasztó volt Sopron életében is. Ettől kezdve a városfejlesztési stratégiához, a tudatos városépítéshez megfelelő forrásokat is biztosított a kormányzat. A Modern Városok Program pedig még magasabb szintre emelte a városfejlesztést.
– Mit kell tudni a folyamatban lévő és a tervezett programokról? Például az M85-ös projektről?
– Ez nem csupán Sopronnak, hanem a térségnek is új lehetőségeket kínál. Több évtizedes ígérgetés után a mostani kormány érdemben is hozzálátott a megépítéséhez. A közbeszerzési eljárások lezárultak, a forrás rendelkezésre áll, tehát semmi sem akadályozhatja meg, hogy a nyertesek munkagépei elinduljanak a következő év elején. Itt jegyzem meg, hogy az építéssel párhuzamosan korszerűsítjük a Sopron–Fertőrákos–Balf–Sopron útvonalat, és Harkának is lesz csatlakozása az autóúthoz.


Barcza Attila elmondta, hogy a Modern Városok Program magasabb szintre emelte a városfejlesztést
Fotó: Griechisch Tamás

– Milyen egyéb fejlesztésekről tud beszámolni?
– A történelmi belváros megújítása, az utcák, terek rekonstrukciója, a homlokzatok, az értékes épületek felújítása, a Szent Mihály-templom rekonstrukciója, a Lenck-villa és kertjének megújítása, új kiállítások megvalósítása, a múzeumnegyed kialakítása egyaránt szolgálja a soproniakat és a turizmust is. Ezeknek a faladatoknak a többsége még előttünk áll, de mindegyik jól előkészített projekt. Említhetném az utcafelújításokat vagy az új uszoda építését, de a soproni parkerdő vagy a balfi gyógyfürdő fejlesztése is ide tartozik.
– Mi a helyzet a Várkerület felújításának második ütemével?
– Természetesen folytatódik a Várkerület rekonstrukciója, megvalósul a Széchenyi tér és a Paprét felújítása, valamint kerékpárút épül a Jereván városrészben.
– Jó hír a soproni családoknak, hogy a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat ugyancsak korszerűsítik.
– Tulajdonképpen az összes bölcsődét és óvodát felújítjuk, a Balfi utcában pedig egy új óvodát építünk. A Selmeci utcában egy új és korszerű rendelőintézetet építünk és a város nem mondott le ipartelepítési programjáról sem, ezért kerül kialakításra egy új innovációs és technológiai centrum. Ennek első lépcsőjeként pedig inkubátorház épül.
– Az év végén talán jut egy kis idő a pihenésre. Önöknél hogy telik az ünnep?
– Nagy a család és ritkán tudunk összejönni, de ilyenkor szakítunk egymásra időt, összejövünk és nagyokat beszélgetünk. Nagyon szeretem ezt az időszakot, az ünnep hangulatát, meghittségét. Ezúton kívánok minden kedves soproninak áldott karácsonyt és boldog új évet!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.