2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Sopron

Barcza Attila: A kormány is hozzájárul a város sikereihez

Dinamikus fejlődésen megy keresztül Sopron. Az igazi lendület 2010 óta érzékelhető és a beruházások, fejlesztések a jövőben is folyatódnak – mondta Barcza Attila önkormányzati képviselő.

– Mint városi tanácsnok, hogy érzi, sikerült kihasználni Sopronnak azokat a lehetőségeket, amelyek az elmúlt években adódtak a kormány hathatós közreműködésével?
– Sopron 2010 óta folyamatosan fejlődik. Az azt megelőző négy évben is kiemelkedő eredmények születtek, de az igazi lendület az évezred második évtizedétől tapasztalható leginkább. Ez nem szubjektív megközelítés, ezek tények. A mindennapokban elfeledkezhetünk a kisebb-nagyobb rekonstrukciókról, útfelújításokról vagy mondjuk az esővíz-elvezetésről. Hajlamosak vagyunk csak a nagy projektekre emlékezni, de aki veszi a fáradságot, könnyen felidézheti, ellenőrizheti, mi minden történt az elmúlt hét évben. 2010 vízválasztó volt Sopron életében is. Ettől kezdve a városfejlesztési stratégiához, a tudatos városépítéshez megfelelő forrásokat is biztosított a kormányzat. A Modern Városok Program pedig még magasabb szintre emelte a városfejlesztést.
– Mit kell tudni a folyamatban lévő és a tervezett programokról? Például az M85-ös projektről?
– Ez nem csupán Sopronnak, hanem a térségnek is új lehetőségeket kínál. Több évtizedes ígérgetés után a mostani kormány érdemben is hozzálátott a megépítéséhez. A közbeszerzési eljárások lezárultak, a forrás rendelkezésre áll, tehát semmi sem akadályozhatja meg, hogy a nyertesek munkagépei elinduljanak a következő év elején. Itt jegyzem meg, hogy az építéssel párhuzamosan korszerűsítjük a Sopron–Fertőrákos–Balf–Sopron útvonalat, és Harkának is lesz csatlakozása az autóúthoz.


Barcza Attila elmondta, hogy a Modern Városok Program magasabb szintre emelte a városfejlesztést
Fotó: Griechisch Tamás

– Milyen egyéb fejlesztésekről tud beszámolni?
– A történelmi belváros megújítása, az utcák, terek rekonstrukciója, a homlokzatok, az értékes épületek felújítása, a Szent Mihály-templom rekonstrukciója, a Lenck-villa és kertjének megújítása, új kiállítások megvalósítása, a múzeumnegyed kialakítása egyaránt szolgálja a soproniakat és a turizmust is. Ezeknek a faladatoknak a többsége még előttünk áll, de mindegyik jól előkészített projekt. Említhetném az utcafelújításokat vagy az új uszoda építését, de a soproni parkerdő vagy a balfi gyógyfürdő fejlesztése is ide tartozik.
– Mi a helyzet a Várkerület felújításának második ütemével?
– Természetesen folytatódik a Várkerület rekonstrukciója, megvalósul a Széchenyi tér és a Paprét felújítása, valamint kerékpárút épül a Jereván városrészben.
– Jó hír a soproni családoknak, hogy a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat ugyancsak korszerűsítik.
– Tulajdonképpen az összes bölcsődét és óvodát felújítjuk, a Balfi utcában pedig egy új óvodát építünk. A Selmeci utcában egy új és korszerű rendelőintézetet építünk és a város nem mondott le ipartelepítési programjáról sem, ezért kerül kialakításra egy új innovációs és technológiai centrum. Ennek első lépcsőjeként pedig inkubátorház épül.
– Az év végén talán jut egy kis idő a pihenésre. Önöknél hogy telik az ünnep?
– Nagy a család és ritkán tudunk összejönni, de ilyenkor szakítunk egymásra időt, összejövünk és nagyokat beszélgetünk. Nagyon szeretem ezt az időszakot, az ünnep hangulatát, meghittségét. Ezúton kívánok minden kedves soproninak áldott karácsonyt és boldog új évet!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek