EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

Berkecz szivárogtatta ki Karácsony káromkodását

Beismerte Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, hogy ő volt az, aki nyilvánosságra hozta Karácsony Gergely beszédét, amelyben a miniszterelnök-jelölt trágár szavak kíséretében kívánja háta közepére a jelölést. Berkecz azzal védekezik: csak tíz percre rakta ki a felvételt a Facebookra.

Az Együtt szerdai lapzártánk után röviddel közleményben tudatta, mire jutott a vizsgálatuk, amelyet azért indítottak, hogy kiderítsék, ki szivárogtatta ki azt a hangfelvételt, amelyben egy zárt találkozójukon Karácsony Gergely – akkor még az Együtt és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként – úgy fogalmaz: „Alapvetően az az érzésem, hogy a f.szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, hogy a PM felment 0 százalékról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk.”


MTI Fotó: Kallos Bea

A mikropárt közleménye szerint kivizsgálták az ügyet, aminek során Berkecz Balázs alelnök azt a tájékoztatást adta, hogy ő készítette a felvételt, de annak egy névtelen blogon történő elterjesztéséhez nincs köze.
Berkecz bevallotta, hogy a felvételt még múlt pénteken saját Facebook-oldalán publikálta is, de állítása szerint a hanganyag kevesebb mint tíz percig volt nyilvános, mivel közben felismerte, hogy csak a Párbeszéd és az Együtt közötti szövetség felmondása miatti csalódottság vezette, így tíz perc után törölte.
A kiszivárogtatás miatt az Együtt elnöksége etikai vizsgálatot indított az alelnökkel szemben, aki a vizsgálat lezárultáig önkéntesen felfüggesztette elnökségi tagságát, majd bocsánatot kért a hangfelvétel érintettjétől.

Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármester előbb a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lett, majd ősszel szövetséget kötött pártja az Együttel, így közös listavezetővé vált. A felvételen Karácsony állítása szerint arról győzködi barátait, az Együtt elnökségi tagjait, hogy ne csak ők, de az egész baloldal fogjon össze. Később Karácsony bejelentkezett az MSZP (és az egész baloldal) miniszterelnök-jelöltjének, a szocialisták ezt el is fogadták. Csakhogy a pórul járt Együtt (amely a nevével ellentétben most egyedül maradt) megorrolhatott Karácsonyra. Berkecz feltehetően ezért hozta nyilvánosságra a felvételt.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek