2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Büntetése egy részének elengedését kérte a paralimpiai bajnok Pistorius

Büntetése egy részének elengedését kérte fellebbezésében a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnok a dél-afrikai alkotmánybíróságtól – derült ki a kedden nyilvánosságra hozott törvényszéki iratokból.

A legfelsőbb fellebbviteli bíróság november 24-én tizenöt évre, vagyis több mint duplájára növelte a sportoló ügyében korábban született, hatévi börtönbüntetést, amelyet túl enyhének ítélt.


Pistorius hétfőn fordult a az alkotmánybírósághoz a beadványával, mivel szerinte a polgári és büntetőügyekben utolsó instanciaként eljáró legfelsőbb fellebbviteli bíróság nem vette figyelembe az első fokon eljáró bíróság előtti eljárásban ismertetett enyhítő körülményeket, amelyek indokolták a minimális büntetési tételtől való eltérést. A paralimpiai bajnok szerint ezzel megsértették a tisztességes eljáráshoz és ítélethez való alkotmányos jogát.

Tizenöt év szabadságvesztés a szándékos emberölés minimális büntetési tétele Dél-Afrikában.

Pistorius tavaly júliusban kezdte meg büntetésének letöltését, miután bűnösnek találták barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásában 2013. február 14-én, Valentin-napon. Az ügy a figyelem központjába került világszerte. Pistorius azóta is gyakran szerepel a hírekben, legutóbb egy börtönverekedésben szerzett zúzódás miatt, ami állítólag azért tört ki, mert túl sokáig telefonált az intézmény készülékén.

Jogászok szerint ugyanakkor csekély esélye van egy ilyen fellebbezésnek az alkotmánybíróság előtt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek