EUR: 317,59 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

Csepreghy: Nem szabad kiskorúnak tekinteni az állampolgárokat

Aki hamarabb felhasználja az uniós forrásokat, attól később nem lesz mit elvenni.  A kormány büszkén vállalja patrióta gazdaságpolitikáját, illetve azt, hogy nemcsak a pályázatok elbírálásában, de a vidékfejlesztés terén is szakított a sehová sem vezető szocialista logikával. No meg a 4-es metró beruházása által szimbolizált gigakorrupcióval. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az év végi, összefoglaló beszélgetésben arról is vall, a fiatalok pártja-e még a Fidesz – írja a Blogstar.

A parlamenti államtitkár szerint, egyetlen pártot sem lehet azzal elítélni, hogy annak reményébe próbál jól kormányozni, hogy a szavazók újraválasszák. A kormányzás célja, hogy annak jó hatásait az emberek is megérezzék saját életükben és és érdekeltté váljanak abban, hogy a szabályok törvényesen  a magyar vállalkozók irányába lejtsenek.


“Ha a régiós, más kohéziós tagállamokhoz képest hamarabb hirdetjük meg a pénzeket, akkor a magyar vállalkozók előnyösebb helyzetbe kerülnek a nemzetközi versenyben, és várhatóan azt a kormányzatot fogják támogatni, amelyik a patrióta gazdaságpolitikát vallja magáénak” – fejti ki Csepreghy Nándor, majd hozzáteszi, hogy a gyorsaság másik oka a brexit, hiszen ha a kilépés után a Britek nem teljesítik maximálisan a kötelességüket, a  kohéziós alapból kiesett összeget máshonnan kell majd pótolni.

Az átalakult pályázatelbírálás rendszerét a korrupió elleni harc legfontosabb tényezőjeként említi.


“A korábbi rendszernek az volt az egyik rákfenéje, hogy a beérkező pályázatokról nem az állami szereplők döntöttek, hanem külső pályázatértékelők, akiknél meglepően érdekes összefonódásokat látunk a korábbi projektmenedzsment pályázatíró cégeivel.” Itt megemlíti példaként az Altus vezetőjét (Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cégé) Heil Pétert, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség  elnökhelyettese volt. Csepreghy szerint változtatni kellett, hogy a pályázatírás ne jelentsen egyet a kijáró emberek köreivel.

Az államtitkár szerint a 4-es metró építésénél ellopott összegből már fel lehetett volna újítani az egész hármas metrót, hozzátette Demszky hiába próbál kibújni a felelősség alól, akkor is ő írta alá a döntést végrehajtó szerződést, szerinte ezzel a volt polgármester azt állítja magáról, hogy inkompetens módon vezette a fővárost.

“A kormány nagyon világos tervet dolgozott ki, s egyrészt vannak olyan külső körülmények, amelyek determinálják a kormánynak az értékígéretét 2018-ra. Ezek sajnálatos módon úgy alakult  nemcsak Magyarország biztonságával függenek össze, hanem az egész európai közösség jövőjével. Ezekre érdemleges választ ma látható módon a magyar országgyűlésben senki más nem képes adni”- említi Csepreghy a migráció kérdését, majd kiegészíti a legfontosabb  az, hogy a gazdaság- és társadalompolitikát, tovább tudják vinni és az elmúlt hét év eredményeit megőrizzék.

A blogstar a fiatal szavazókról és helyzetükről is kérdezte a politikust.

“A párt tagjai öregszenek, úgy a támogató bázisuk is korosabbá válik, ez az élet rendje. Ugyanakkor fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy a jelenlegi fiatalság preferenciáinak kutatásában árnyaltabbnak és célravezetőbbnek tartanám, ha különválasztanák a pártpolitikai támogatást, a kormányhoz való kötődést, illetve a kormány intézkedéseihez való kötődést és ez alapján a kabinet megerősítését.

“Meggyőződésem, hogy egyetlen korábbi kormányzat sem támogatta ilyen átfogó kedvezménycsomaggal a fiatalokat. Ezt a szelet kellett volna, és kellene most is befogni a hajónk vitorlájába”

Csepreghy Nándor beszél többek között a digitalizációról és a vidékfejlesztésről, valamint a médiáról is. A teljes interjút itt olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek