EUR: 322,18 Ft
CHF: 281,27 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Sopron

Egy táncos legyen sokszínű!

Megtartották a Táncrapszódia hivatalos premierjét. A három táncműből álló előadás egyik darabját, a Mozart szeletet az a Rovó Péter szerezte, aki két éve dolgozik Sopronban. A táncművész megfordult a világ számos pontján, mielőtt a leghűségesebb városba került. Vele beszélgettünk.

– Milyen mű a Mozart szelet?
– Ezt tulajdonképpen Demcsák Ottó felkérésére készítettem el. Könnyebben emészthető, humoros darabot kért, így született meg egy finom táncetűd. Gyakorlatilag egy táncos komédiáról beszélhetünk, amelybe próbáltam egy görbe tükröt is belecsempészni a nézők számára.


Rovó Péter az egyik legígéretesebb táncművész ma hazánkban
Fotó: Torma Sándor

– Mit jelent számodra a darab, mennyire volt nehéz megírni?
– Szokták mondani, hogy vicces darabot készíteni a legnehezebb, hogy ne csak a szerző és a szereplők, hanem a közönség számára is humoros legyen. Nehéz ilyenkor azt a hangot, azt a látvány- és hangulatvilágot megtalálni, amely valóban szórakoztatóvá teszi a művet és megnevetteti a nézőket. Éjszakákon át dolgoztam vele otthon, a próbafolyamat pedig jó másfél hónapig tartott. A visszajelzések szerint beérett a sok munka gyümölcse.
– Milyen érzésekkel érkeztél Sopronba?
– Két évvel ezelőtt találkoztam Demcsák Ottóval, a Sopron Balett vezetőjével, akinek korábban a növendéke voltam. Megkérdezte, van-e kedvem vele dolgozni, és kapva kaptam a lehetőségen. Ottó korábban látta a munkáimat, ezek győzhették meg a személyemet illetően. Kihívásként tekintek a feladatokra, mert bár pici a társulat, de rendkívül profin dolgozik mindenki.

Rovó Péter meghatározó tagja a sikeresen működő Sopron Balettnak
Fotó: Torma Sándor

– Hol dolgoztál a Sopron Balett előtt?
– Édesapám szárnyai alatt kezdtem el a tánccal foglalkozni, állítólag háromévesen léptem először színpadra. Volt szerencsém Markó Ivánnal dolgozni, mielőtt kikerültem külföldre. Felléptem Mexikóban, az Egyesült Államokban, Japánban, Portugáliában, Csehországban.
– Mit tanácsolsz a pályakezdő fiataloknak?
– Szerintem legfontosabb a kitartás és a nyitottság. Érdemes beleszagolni minden stílusba. Én például a nyolcvanas évek végén electric boogie-val kezdtem, majd belekóstoltam a break-, a sztepp- és a társas táncba, de természetesen a balettiskola foglalta le az időm nagy részét. Aztán külföldön a modern tánc különböző válfajait sajátítottam el. Úgy gondolom, egy táncosnak mindig sokszínűnek kell lennie.
– Amikor nem a tánccal foglalkozol, mivel töltöd az idődet?
– A What’sUpCi zenekarban dobolok, most már több mint egy éve. Itt, Sopronban és a környéken egyre többen ismernek minket. Rangos, nívós eseményekre hívják a zenekart.
– Milyen terveid vannak még?
– A táncszakmát nem lehet olyan hosszan művelni, így a harmincas éveimben már öreg táncosnak számítok. Az alkotás terén kívánok továbblépni: minél több darabot szeretnék szerezni és bemutatni, hogy a táncos és a néző is elégedett legyen. És nem utolsósorban én is büszke szeretnék lenni azokra a darabokra, amelyeket hátrahagyok az utókornak.


Rovó Péter az utókor számára alkotna maradandót
Fotó: RP

Rovó Péter a „kiválasztottak” között
Rovó Péter is felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakára, amelyet három évente indítottak. Az elmúlt évek több száz jelentkezője közül az idén nyolc embert választottak ki, köztük a Sopronban dolgozó művészt.

 

Rovó Péter eddigi karrierje során számos országban dolgozott
Fotó: RP

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.