EUR: 325,53 Ft
CHF: 280,09 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Sopron

Egy táncos legyen sokszínű!

Megtartották a Táncrapszódia hivatalos premierjét. A három táncműből álló előadás egyik darabját, a Mozart szeletet az a Rovó Péter szerezte, aki két éve dolgozik Sopronban. A táncművész megfordult a világ számos pontján, mielőtt a leghűségesebb városba került. Vele beszélgettünk.

– Milyen mű a Mozart szelet?
– Ezt tulajdonképpen Demcsák Ottó felkérésére készítettem el. Könnyebben emészthető, humoros darabot kért, így született meg egy finom táncetűd. Gyakorlatilag egy táncos komédiáról beszélhetünk, amelybe próbáltam egy görbe tükröt is belecsempészni a nézők számára.


Rovó Péter az egyik legígéretesebb táncművész ma hazánkban
Fotó: Torma Sándor

– Mit jelent számodra a darab, mennyire volt nehéz megírni?
– Szokták mondani, hogy vicces darabot készíteni a legnehezebb, hogy ne csak a szerző és a szereplők, hanem a közönség számára is humoros legyen. Nehéz ilyenkor azt a hangot, azt a látvány- és hangulatvilágot megtalálni, amely valóban szórakoztatóvá teszi a művet és megnevetteti a nézőket. Éjszakákon át dolgoztam vele otthon, a próbafolyamat pedig jó másfél hónapig tartott. A visszajelzések szerint beérett a sok munka gyümölcse.
– Milyen érzésekkel érkeztél Sopronba?
– Két évvel ezelőtt találkoztam Demcsák Ottóval, a Sopron Balett vezetőjével, akinek korábban a növendéke voltam. Megkérdezte, van-e kedvem vele dolgozni, és kapva kaptam a lehetőségen. Ottó korábban látta a munkáimat, ezek győzhették meg a személyemet illetően. Kihívásként tekintek a feladatokra, mert bár pici a társulat, de rendkívül profin dolgozik mindenki.

Rovó Péter meghatározó tagja a sikeresen működő Sopron Balettnak
Fotó: Torma Sándor

– Hol dolgoztál a Sopron Balett előtt?
– Édesapám szárnyai alatt kezdtem el a tánccal foglalkozni, állítólag háromévesen léptem először színpadra. Volt szerencsém Markó Ivánnal dolgozni, mielőtt kikerültem külföldre. Felléptem Mexikóban, az Egyesült Államokban, Japánban, Portugáliában, Csehországban.
– Mit tanácsolsz a pályakezdő fiataloknak?
– Szerintem legfontosabb a kitartás és a nyitottság. Érdemes beleszagolni minden stílusba. Én például a nyolcvanas évek végén electric boogie-val kezdtem, majd belekóstoltam a break-, a sztepp- és a társas táncba, de természetesen a balettiskola foglalta le az időm nagy részét. Aztán külföldön a modern tánc különböző válfajait sajátítottam el. Úgy gondolom, egy táncosnak mindig sokszínűnek kell lennie.
– Amikor nem a tánccal foglalkozol, mivel töltöd az idődet?
– A What’sUpCi zenekarban dobolok, most már több mint egy éve. Itt, Sopronban és a környéken egyre többen ismernek minket. Rangos, nívós eseményekre hívják a zenekart.
– Milyen terveid vannak még?
– A táncszakmát nem lehet olyan hosszan művelni, így a harmincas éveimben már öreg táncosnak számítok. Az alkotás terén kívánok továbblépni: minél több darabot szeretnék szerezni és bemutatni, hogy a táncos és a néző is elégedett legyen. És nem utolsósorban én is büszke szeretnék lenni azokra a darabokra, amelyeket hátrahagyok az utókornak.


Rovó Péter az utókor számára alkotna maradandót
Fotó: RP

Rovó Péter a „kiválasztottak” között
Rovó Péter is felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakára, amelyet három évente indítottak. Az elmúlt évek több száz jelentkezője közül az idén nyolc embert választottak ki, köztük a Sopronban dolgozó művészt.

 

Rovó Péter eddigi karrierje során számos országban dolgozott
Fotó: RP

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.