2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Kecskemét

Egyre sikeresebb a fiatal operaénekes

Ádám Zsuzsanna sikert sikerre halmoz. November 5-én második lett a düsseldorfi nemzetközi Anton Rubinstein nemzetközi énekversenyen, egy hét múlva 160 emberből bejutott a legjobb hét közé a bécsi Otto Edelmann nemzetközi énekversenyen, és egy újabb hét múlva Milánóban megnyerte az Antonio Bertolini nemzetközi énekversenyt, és különdíjat is kapott.

– Hogyan lettél operaénekes?


– Hatéves koromban a szüleim a Kodály iskolába írattak be, másodikos voltam, amikor csellózni kezdtem. Gimnázium alatt már sokat szólóztam. Durányik László pedagógusi lelkesedése is nagy szerepet játszott abban, hogy ezt az utat választottam. Fontosnak tartom még megemlíteni Szabó Emmát, aki szintén operaénekesi végzettségű, ő volt az, aki először adott nekem magánénekórákat. A gimnázium után a Pécsi Zeneművészeti Egyetemre, majd a miskolci színházhoz kerültem. Miután lediplomáztam Szegeden – opera szakon –, szinte magától megtaláltak a lehetőségek: versenyek, megmérettetések. A húgom és a szüleim támogatása nélkül sosem jutottam volna idáig, de ők azt mondták, menjek az álmaim után, amiért nem győzök elég hálás lenni.

– A közelmúltban több rangos elismerést is kaptál, mesélnél ezekről?


– Szerettem volna, ha külföldön is megmérettethetem magam, hiszen ez egy pici ország, kulturálisan nagyon összeérnek a szálak. Ezért is döntöttem úgy, hogy ismeretségek nélkül, „csupaszon” vágok bele a versenyekbe, hogy valós visszajelzéseket kaphassak magamról és arról, hol tartok, mennyire vagyok tehetséges. A versenyek között csupán négynapos időszakok voltak pihenésre, a milánói nemzetközi énekversenyre már nagyon fáradt voltam. Ennek ellenére elhatároztam, hogy amennyire csak tudom, odateszem magam. Az eredményre álmomban sem gondoltam volna: megnyertem, és még különdíjat is kaptam. Úgy jöttem haza, hogy magam sem hittem el, mi történik. Nagyon jó döntés volt, azóta kicsit jobban el tudom helyezni magam, jót tett az önismeretemnek.

– Hol találkozhat veled a közönség legközelebb?

– Készül egy Don Giovanni-produkció az  À La Carte együttessel, ahol Donna Elvirát alakítom majd. A Szegedi Szabadtéri Játékokon pedig Verdi Rigolettójának Maddalenáját énekelhetem.

– Milyen célokat tűztél ki magad elé?

– Szeretném, ha megtalálna a korban, hangban, érettségben is megfelelő szerep. Szívesen énekelném pályakezdőként a Figaro házasságában a grófnőt, később talán főleg Verdi-szerepeket tudnék elképzelni magamnak. Hogy hol, azt rábízom a Jóistenre…

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.