EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Kecskemét

Egyre sikeresebb a fiatal operaénekes

Ádám Zsuzsanna sikert sikerre halmoz. November 5-én második lett a düsseldorfi nemzetközi Anton Rubinstein nemzetközi énekversenyen, egy hét múlva 160 emberből bejutott a legjobb hét közé a bécsi Otto Edelmann nemzetközi énekversenyen, és egy újabb hét múlva Milánóban megnyerte az Antonio Bertolini nemzetközi énekversenyt, és különdíjat is kapott.

– Hogyan lettél operaénekes?


– Hatéves koromban a szüleim a Kodály iskolába írattak be, másodikos voltam, amikor csellózni kezdtem. Gimnázium alatt már sokat szólóztam. Durányik László pedagógusi lelkesedése is nagy szerepet játszott abban, hogy ezt az utat választottam. Fontosnak tartom még megemlíteni Szabó Emmát, aki szintén operaénekesi végzettségű, ő volt az, aki először adott nekem magánénekórákat. A gimnázium után a Pécsi Zeneművészeti Egyetemre, majd a miskolci színházhoz kerültem. Miután lediplomáztam Szegeden – opera szakon –, szinte magától megtaláltak a lehetőségek: versenyek, megmérettetések. A húgom és a szüleim támogatása nélkül sosem jutottam volna idáig, de ők azt mondták, menjek az álmaim után, amiért nem győzök elég hálás lenni.

– A közelmúltban több rangos elismerést is kaptál, mesélnél ezekről?


– Szerettem volna, ha külföldön is megmérettethetem magam, hiszen ez egy pici ország, kulturálisan nagyon összeérnek a szálak. Ezért is döntöttem úgy, hogy ismeretségek nélkül, „csupaszon” vágok bele a versenyekbe, hogy valós visszajelzéseket kaphassak magamról és arról, hol tartok, mennyire vagyok tehetséges. A versenyek között csupán négynapos időszakok voltak pihenésre, a milánói nemzetközi énekversenyre már nagyon fáradt voltam. Ennek ellenére elhatároztam, hogy amennyire csak tudom, odateszem magam. Az eredményre álmomban sem gondoltam volna: megnyertem, és még különdíjat is kaptam. Úgy jöttem haza, hogy magam sem hittem el, mi történik. Nagyon jó döntés volt, azóta kicsit jobban el tudom helyezni magam, jót tett az önismeretemnek.

– Hol találkozhat veled a közönség legközelebb?

– Készül egy Don Giovanni-produkció az  À La Carte együttessel, ahol Donna Elvirát alakítom majd. A Szegedi Szabadtéri Játékokon pedig Verdi Rigolettójának Maddalenáját énekelhetem.

– Milyen célokat tűztél ki magad elé?

– Szeretném, ha megtalálna a korban, hangban, érettségben is megfelelő szerep. Szívesen énekelném pályakezdőként a Figaro házasságában a grófnőt, később talán főleg Verdi-szerepeket tudnék elképzelni magamnak. Hogy hol, azt rábízom a Jóistenre…

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.