EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Ózd

Elérhető közelségben a csatornaberuházás

Tízéves fejezet zárul le városunkban, mivel a kormány biztosította a szennyvízcsatorna-beruházáshoz szükséges összeget Ózd számára. A több milliárd forintos támogatás révén közel 50 kilométer hosszú hálózat épül ki a közigazgatási területen belül, uniós és  állami forrásból.

Az ózdi csatornahálózat építésére irányuló közbeszerzési eljárásban nyertesnek kihirdetett kivitelező ajánlata lényegesen magasabb volt, mint a hatályos szerződésben szereplő támogatás összege. Ezen a ponton megrekedt a projekt, amit a magyar kormány a megítélt többlettámogatás révén aktivizált. A Magyar Közlöny 203. számában megjelent 1901/2017. (XII. 5.) kormányhatározat értelmében a beruházás támogatott műszaki tartalmára eső többlettámogatást a beruházás megkapta. A pályázatban eredetileg elnyert 2 milliárd 428 millió 996 ezer forint 4 milliárd 113 millió 901 ezer forintra emelkedett, amiből a KEHOP 2.2.4-15-2016-00005 számú, „Szennyvízelvezetés és -tisztítás fejlesztése Ózd városában” című projekt támogatott műszaki tartalma valósul meg.


A szennyvíztisztító bővítését már befejezték, a közel 50 kilométer hosszú hálózat építésére hamarosan megkötik a vállalkozói szerződést a kivitelezővel. A projekt megvalósításában társberuházóként részt vesz az Ózd Csatornamű Víziközmű Társulat. Hangonyi Zoltán, a társulat elnöke úgy nyilatkozott: a beruházás befejeztével a társulatnak a lakosság által befizetett 50 170 forint érdekeltségi hozzájárulás összegével el kell számolnia. Ezen a ponton viszont adódik némi vita, hiszen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Riz Gábor országgyűlési képviselőnek küldött levelében kiemelte: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 37. § (5) bekezdés alapján szükséges eljárni, miszerint az elszámolási eljárás keretében a víziközmű-társulatnak az alapszabályban foglaltak szerint el kell számolnia a működésére fordított összeggel, valamint a tagok vonatkozásában a beszedett érdekeltségi hozzájárulással. A projekt lezárása után a befizetett összeggel személyenként el kell számolni, de erre akár azt megelőzően is sor kerülhet.

Fotó: Lokál
Útfelbontásokkal jár majd a beruházás

Közel 2800 érdekelt szerepel a projektben, ám az eltelt időben változott a lakható, ivóvízzel ellátott ingatlanok száma az érdekeltségi területen, ezért ez a tétel pontosításra szorul, és ezt a kiviteli terveken is módosítani kell. A szakemberek szerint egyébként megéri rákötni a hálózatra, mert olcsóbb és környezetkímélőbb lesz, mint a szennyvízszippantás.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.