EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Érd

Érdemes hiányszakmát választani

Eseménydús napokon vannak túl az érdi Kós Károly Szakképző Iskola pedagógusai és diákjai. Nyílt napon mutatták be a tanintézményt az érdeklődő fiataloknak és szüleiknek, ezt követte a Nyitott műhelyek című rendezvény – és a sornak ezzel még nincs vége.

Az oktatási intézmény – pontos nevén Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – igazgatója, Dózsa Lajos azonban nemcsak a rendezvények sokféleségére büszke, hanem a résztvevők létszámára is.


– Tavaly is sok érdeklődő volt az iskolát bemutató rendezvényeinken, idén azonban lényegesen több, háromszáz-négyszáz szülő és hetedikes-nyolcadikos gyerek volt kíváncsi intézményünkre.

Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték az iskola tornatermét

– Mi az oka a növekvő érdeklődésnek?


– Több oka lehet, mindenekelőtt a széles képzési paletta. Tizenöt szakmát indítottunk, tizenegyet szakközépiskolai, négyet pedig szakgimnáziumi formában. Sokféleség nyilvánul meg a tanulók életkorában is, mivel felnőttoktatás is van, és a gyakorlati helyszínek ugyancsak meglehetősen változatosak, az üzemektől a kisvállalkozásokig.

Több szakmánál is nélkülözhetetlenek a korszerű irányítástechnikai ismeretek

Felkészült az iskola arra is, hogy lesz, aki három év szakképzés után tovább tanul nappali tagozaton, és érettségi vizsgát tesz, esetleg még egy szakmát elsajátít, szóval sokféle lehetőséget kínálunk.

A műhelyekben a szerszámokat is kézbe vehették a fiatalok

Az autószerelés, és minden, ami autóval kapcsolatos, változatlanul népszerű

– Sokat hallunk mostanában a duális képzésről. Ez hogy valósul meg a Kós Károly iskolában?

– A duális képzés a szakképzés alapja. Ennek keretében a kilencedik év végétől a hallgatók külső helyszínen sajátítják el a gyakorlati tudást. Ez a szakmaspecifikus külső hely lehet étterem vagy cukrászda, kis üzem vagy villanyszerelő-műhely, konyha vagy vendéglő, bármi, a lényeg az, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál legyen akkreditálva.

A konyhai munkával és a tálalással is megismerkedtek az érdeklődők Fotók: www.koskarolyszki.hu

– Vannak olyan szakmák, amelyek művelői egyszerűen eltűntek a munkaerőpiacról. Ezen a helyzeten hogyan tud segíteni a szakképző iskola?

– Többféle megoldást vezettünk be, egyik ilyen lehetőség a felnőttoktatás, amelynek keretében a meglévő szakmája mellé újabb szakmát tanulhat a jelentkező. A fiatalabbak számára pedig, azt gondolom, vonzó lehetőség a tanulmányi ösztöndíj rendszere, amely valamennyi szakmában, a központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelőtől a festő-mázolóig jelen van. Emellett létezik a Szabóky Adolf-ösztöndíj a hiányszakmákat választók ösztönzésére. Ez azt jelenti, hogy a nappali képzésben részt vevő tanuló tanulmányi eredménytől függően plusz havi 10–30 ezer forintot kaphat a képzési időszak alatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.