EUR: 322,82 Ft
CHF: 281,34 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Fejlődik a műkincspiac

Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg tegnap az idei utolsó, 13. konferenciájukat, amelynek témája ezúttal a műtárgypiac és a műalkotások voltak.

– Idehaza 15-20 milliárd forintra becsülik a műkincspiac éves forgalmát, ami nagyjából megegyezik a magyar mozik forgalmával – mondta előadásában dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A szakember arról is szót ejtett, hogy bár a nemzetközi műkincspiac fele kortárs, idehaza ez még nem jellemző.


Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

– Sajnos Magyarországon nagyon kevesen mennek el egy-egy kortárs kiállításra. Egyelőre nem tudható, hogy ezen a területen mikor következik be robbanás, de akkor majd megnő ezeknek a műtárgyaknak az értéke is – tette hozzá a főigazgató.

Pongrácz Márta műtárgybiztosítási szakértő kiemelte, hogy a műtárgyak biztosításánál megegyezés szerinti értéket próbálnak kialakítani, ám nagyon fontos egyebek mellett az alkotó személye, festőknél a piaci érték, illetve hogy a mű mikor és hol volt kiállítva, illetve mennyire ritka és egyedi. Emellett a biztosítási összeg meghatározásánál az is szempont, hogy az alkotás mennyire sérült, illetve restaurált.

Kapcsolódó Cikkek