EUR: 324,26 Ft
CHF: 278,65 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

Fejlődik a műkincspiac

Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg tegnap az idei utolsó, 13. konferenciájukat, amelynek témája ezúttal a műtárgypiac és a műalkotások voltak.

– Idehaza 15-20 milliárd forintra becsülik a műkincspiac éves forgalmát, ami nagyjából megegyezik a magyar mozik forgalmával – mondta előadásában dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A szakember arról is szót ejtett, hogy bár a nemzetközi műkincspiac fele kortárs, idehaza ez még nem jellemző.


Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

– Sajnos Magyarországon nagyon kevesen mennek el egy-egy kortárs kiállításra. Egyelőre nem tudható, hogy ezen a területen mikor következik be robbanás, de akkor majd megnő ezeknek a műtárgyaknak az értéke is – tette hozzá a főigazgató.

Pongrácz Márta műtárgybiztosítási szakértő kiemelte, hogy a műtárgyak biztosításánál megegyezés szerinti értéket próbálnak kialakítani, ám nagyon fontos egyebek mellett az alkotó személye, festőknél a piaci érték, illetve hogy a mű mikor és hol volt kiállítva, illetve mennyire ritka és egyedi. Emellett a biztosítási összeg meghatározásánál az is szempont, hogy az alkotás mennyire sérült, illetve restaurált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Brüsszel megint Sorost védi

  Brüsszel megint Sorost védi

  Nem nyugszanak a migránspárti uniós bürokraták, ugyanis a Népszava értesülései szerint ma kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt.

 • Habosan szép az élet

  Habosan szép az élet

  A nagy nyári melegben semmi sem oltja olyan jól az ember szomját, mint egy jó hideg sör. De mit érdemes inni? A boltok polcai tele vannak különböző áru, márkájú és összetételű nedűvel.

 • Gyerekfoci

  Gyerekfoci

  Most, hogy végre vége a vébének (az egész tornán volt vagy 4 jó meccs…) újfent átadhatjuk magunkat az igazi focinak.