2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Program

Fél kilométeres szerelvénnyel, ezer zarándok indul majd útra

A fél kilométer hosszú össznemzeti zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai jövőre, 2018. május 18-21. között tizenegyedik alkalommal keresik fel Erdélyt, a Csíksomlyói Búcsút és a Történelmi Magyarország 1000 éves határát.

A 2018. évi program két újdonsága: a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai megkoszorúzzák Felcsíkban a madéfalvi veszedelem Turulmadaras emlékművét, majd részt vesznek a Madéfalván szervezett Pünkösdi Forgatag nevű magyar-székely találkozón. Itt Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és
érdemes művész ad koncertet. Ezt követően a Magyarországi Borrendek vezető zászlósborait ízlelhetik meg a vonat utasai és a környékbeli székely-magyarok. A kettéváló zarándokvonat másik fele, a Székely Gyors az 1000 éves határtól Alcsíkba, Csíkszentsimonba zakatol, ahol Böjte Csaba ferences testvérnek átadják az árvái javára gyűjtött adományokat. A kora este lovasbemutatóval, az Igazi Csíki sör kóstolásával és Dévai Nagy Kamilla koncertjével zárul – mondta a mai sajtótájékoztatón Mező Tibor a Kárpáteurópa Utazási iroda tanár ügyvezetője. A vonat jelszava: Egyek vagyunk – ezzel a táblával érkeznek a zarándokok a pünkösdi búcsúba.


A vonat jelszava: Egyek vagyunk !

A négy napos nemzeti program csúcspontja pünkösd szombatján a félmillió zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak el ötvenezer székely társaságában a zarándokok. A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa Utazási iroda vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám a szocialista Romániában szinte tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, a székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Felkeresték a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket.

Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot.


A Csíksomlyói Búcsú a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el

– Jövőre 11. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok – tudta meg lapunk Petrus Györgytől az utazási iroda társügyvezetőjétől. A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 11.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. A vonatokon rendszeresen neves emberek is utaznak, így – Buzánszky Jenő az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos szívsebész vagy az elismert rockzenész, Ákos, valamint jelentős egyházi személyek: Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    2019. január 23-án újabb nagyszabású koncertet ad Budapesten az idén 90. születésnapját ünneplő Ennio Morricone. A világ talán legnagyobb hatású filmzene szerzője tavaly még úgy gondolta, a jövőben a turnék helyett zeneszerzői munkásságára kíván fókuszálni.

  • AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    Budapesten indul február elején az AVATAR: Discover Pandora kiállítás európai turnéja. A kiállítás megragadja és elhozza a földre egy idegen világ lenyűgöző szépségét, egyedi betekintést kínálva, hogy Pandora szemszögéből milyennek látszik saját bolygónk.