2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Veszprém

Fiatal kutatókat díjaztak

Múlt szerdán tartották a Fiatal Kutatók Fórumát a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságánál (VEAB), ahol elismerésben részesítették ki a legígéretesebb ifjú tehetségeket.

Pósfai Mihály, a VEAB elnöke köszöntőjében arról beszélt, miért fontos, hogy már a pályájuk elején elismerjék a fiatal kutatókat.


Pósfai Mihály szerint nagy probléma a fiatalok elvándorlása (fotó: Szalai Csaba)

– A mai magyar felsőoktatás és tudományos kutatás legnagyobb problémája, hogy a tehetséges fiatal kutatók elvándorolnak. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, kiszámíthatóvá és vonzóvá kellene tenni az egyetemi oktatói és kutatói pályát, ám amíg ez nem lehetséges, addig is módot kell találnunk arra, hogy kifejezzük megbecsülésünket a sikeresen dolgozó fiatalok irányába, és megpróbáljuk rávenni őket, hogy gyökeret eresszenek a régióban és ezzel biztosítsák a tudományos kutatás folytonosságát – fogalmazott Pósfai.

A bizottság válasza erre a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója díj, melynek nyolcéves története bizonyítja, hogy jó helyre kerültek az elismerések: van, aki egyetemi dékán lett, sokan vezető oktatói beosztásba kerültek és mind a 28 díjazott azóta is kutat, jórészt a régióban. Idén több mint 20 pályázó közül ismét négy fiatalember vehetett át díjat: Koók László, Molnár Andor, Seress Gábor és Szigeti Márton.


A díjazottak előadást is tartottak kutatási eredményeikről (fotó: Szalai Csaba)

Koók László kutatásait a zöldenergia-termelés területén, az úgynevezett bio-elektrokémiai rendszerek alkalmazásának és fejlesztésének körében végzi.

Molnár Andor kutatásai során különböző prebiotikumok hatását vizsgálja a bélfunkciókra, bélstruktúrára csirkékben. A kidolgozott takarmányozási módszerek alternatívát jelenthetnek az antibiotikumok kiváltásában.

Seress Gábor kutatásait a viselkedésökológia területén végzi, az élőhely-urbanizáció hatásait vizsgálja gyakori énekes madárfajaink szaporodási sikerére, a fiókák fejlődésére, kondíciójára, viselkedésére, valamint a városi és természetes élőhelyek madárpopulációkat szabályozó ökológiai tényezőit.

Szigeti Márton analitikai módszerek fejlesztésével foglalkozik glikánok kapilláris elektroforézissel történő vizsgálatához. A munkája során kifejlesztett módszerek segítségével a glikoproteinek elemzése és a kapott eredmények kiértékelése napok helyett órák alatt is elvégezhető, akár laboratóriumi robotok segítségével is.

Az elismerések átadása után a díjazottak rövid előadásokat tartottak kutatásaikról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.