2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Figyelmeztető jel Amerika lépése a migrációs politikát folytatók számára

A Migrációkutató Intézet szerint figyelmeztető jel Magyarországnak, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése nyomán az Egyesült Államok a jövőben nem vesz részt a Migrációs Globális Kompakt (GCM) kidolgozásának folyamatában.

Az intézet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a Migrációs és a Menekültügyi Globális Kompakt célja az egész világot lefedő migrációs és menekültügyi szabályrendszer összefoglalása. Az egyértelmű elvárás az, hogy érvényre kell juttatni a migránsok jogait és támogató környezetet kell kialakítani.


A Trump-adminisztráció döntése a Migrációkutató Intézet tanulmánya szerint politikai üzenet a világnak, mivel az Egyesült Államok nem tekinti magára nézve kötelezőnek a közösség által meghozni kívánt döntéseket.

Ennek tükrében a tárgyalások további menete kihívásokkal teli is lehet, mert kivonul egy olyan erő, amely reális keretek közé tudná szorítani a tárgyalásokat. Mindez pedig figyelmeztető jel lehet minden olyan állam számára, amely továbbra is megszorító migrációs politikát kíván folytatni a jövőben – közölték.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek