EUR: 312,19 Ft
CHF: 267,69 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Fogvatartottaknak tartott karácsonyi misét Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében mutatott be karácsonyi szentmisét a fogvatartottaknak.

A bíboros homíliájában kiemelte: a karácsonykor megszülető Jézus “ismeri természetünk és szívünk jó és rossz oldalát. Tudja, milyen szörnyűségekre és milyen nagyszerű dolgokra képes sokszor ugyanaz az ember”.


Rámutatott: az embernek nehezére esik belegondolni, hogy mit jelent, mire való és hova vezet az élete. Pedig “ha megértenénk emberi mivoltunk méltóságát, sokkal többre becsülnénk magunkat”, és “nem hajszolnánk olyasmit, ami nem is igazi érték” – fogalmazott Erdő Péter.

Kitért arra: az ember látszólag ugyan gyenge, de a hivatása örök életre szól.


“Gondolni tudunk a múltra és a jövőre. Tanulni tudunk a múltból és akarni tudjuk a jövőt. (.) Szeretni tudunk másokat, még akkor is, ha mindenki hordoz magában sebeket és csalódásokat” – mondta.

Erdő Péter beszélt arról is, hogy Jézus volt szegény, hajléktalan és fogoly is. Minden fogoly sorstársa lett, amikor az Antónia-vár börtönében kínozták, gúnyolták, majd halálra ítélték. Neki még siralomház sem jutott, hiszen alig néhány óra telt el a halálra ítélése és keresztre feszítése között.

Hozzáette: ez “nem csupán vigasztaló mese”, hanem “olyan örömhír, amely emberi méltóságunkat mutatja meg”.

“Ha a mindenség teremtője akart közöttünk hajléktalan gyerek és elítélt fogoly lenni, akkor senki nem másodrendű. Akkor maga az Isten ismeri el, hogy mindannyiunknak egyenlő a méltósága” – mondta a bíboros.

A mise végén a fogvatartottak saját maguk készítette ajándékkal köszönték meg Erdő Péternek a látogatását, ő pedig egy-egy könyvet ajándékozott a raboknak.

Erdő Péter az MTI-nek lemondta: az adventi időszakban minden évben szerepel programjai között a fogyatékkal élők, a börtönben lévők meglátogatása, az ajándékosztás szegényebb sorsú gyermekeknek és ételosztás a hajléktalanoknak.

Ilyenkor ugyanis különösen fontos, hogy ezekben a közösségekben is “meghirdessük a jó hírt”, Krisztus születését – tette hozzá.

A büntetés-végrehajtási intézet tájékoztatása szerint a karácsonyi ünnepkör kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban élőket lelkileg jobban megviseli szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya.

Ezért az adventi időszakban az intézet munkatársai évről-évre nagy figyelmet fordítanak arra, hogy meghittebbé tegyék a falakon belül töltött ünnepeket. Tartanak ünnepi gyertyagyújtást, istentiszteleteket és más vallási programokat – közölték.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarországon 740 ezerrel többen dolgoznak mint 2010-ben

  Magyarországon 740 ezerrel többen dolgoznak mint 2010-ben

  A Fidesz-KDNP nyolcéves kormányzásának legnagyobb eredménye, hogy ma Magyarországon 740 ezer emberrel többen dolgoznak mint 2010-ben – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön egy budapesti lakossági fórumon.

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.