EUR: 317,11 Ft
CHF: 279,26 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Debrecen

Fókuszban a népegészségügy

Megkezdődött a Debreceni Egyetemen az az egyedülálló népegészségügyi kutatás, amely komplexen vizsgálja a hazai népbetegségek okait, így segíthet megelőzni azokat, jelentősen növelve ezzel a magyar gazdaság versenyképességét.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a születéskor várható átlagos élettartam egy évvel megnő, az mintegy négyszázalékos GDP-növekedést eredményez. Ezt felismerve indított nagyszabású kutatási programot a Debreceni Egyetem az intézmény Népegészségügyi Karának irányításával.


– A másfél milliárd forintból megvalósuló projekt keretében vállaltuk, hogy azonosítjuk a legnagyobb súlyú népbetegségekre: a szív és érrendszeri, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre hajlamosító állapotokat és kockázati tényezőket, illetve népegészségügyi cselekvési tervet határozunk meg a mérséklésükre. Azt valljuk ugyanis, hogy egy ország csak egészséges lakossággal lehet versenyképes világpiaci tényező – tájékoztatott Ádány Róza professzor, a kutatócsoport vezetője a projekt nyitórendezvényén.

A GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatásban összesen hat munkacsoportban dolgoznak majd a Népegészségügyi Kar intézetei, tanszékei, illetve a Gazdaságtudományi Kar és az Általános Orvostudományi Kar különböző egységei, valamint a doktori iskolák. A kutatócsoportok munkáját nemzetközi tanácsadó testület segíti. Fontos cél ugyanis a program során születő új tudományos eredmények eljuttatása az egészségpolitikához, az egészségügy és népegészségügy szereplőihez.

Kapcsolódó Cikkek