EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Debrecen

Fókuszban a népegészségügy

Megkezdődött a Debreceni Egyetemen az az egyedülálló népegészségügyi kutatás, amely komplexen vizsgálja a hazai népbetegségek okait, így segíthet megelőzni azokat, jelentősen növelve ezzel a magyar gazdaság versenyképességét.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a születéskor várható átlagos élettartam egy évvel megnő, az mintegy négyszázalékos GDP-növekedést eredményez. Ezt felismerve indított nagyszabású kutatási programot a Debreceni Egyetem az intézmény Népegészségügyi Karának irányításával.


– A másfél milliárd forintból megvalósuló projekt keretében vállaltuk, hogy azonosítjuk a legnagyobb súlyú népbetegségekre: a szív és érrendszeri, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre hajlamosító állapotokat és kockázati tényezőket, illetve népegészségügyi cselekvési tervet határozunk meg a mérséklésükre. Azt valljuk ugyanis, hogy egy ország csak egészséges lakossággal lehet versenyképes világpiaci tényező – tájékoztatott Ádány Róza professzor, a kutatócsoport vezetője a projekt nyitórendezvényén.

A GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatásban összesen hat munkacsoportban dolgoznak majd a Népegészségügyi Kar intézetei, tanszékei, illetve a Gazdaságtudományi Kar és az Általános Orvostudományi Kar különböző egységei, valamint a doktori iskolák. A kutatócsoportok munkáját nemzetközi tanácsadó testület segíti. Fontos cél ugyanis a program során születő új tudományos eredmények eljuttatása az egészségpolitikához, az egészségügy és népegészségügy szereplőihez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.