2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Sport

Fucsovicsnak a nagymama a legnagyobb szurkolója

Fucsovics Márton fantasztikus évet zárt: 85. a világranglistán, és nála jóval magasabban jegyzett teniszezőket vert meg, a hátán viszi a Davis Kupa-csapatot, és az idény végén a Maldív-szigeteken eljegyezte szerelmét, Anettet. 

Fotó: Mészáros Diána

A pályán és a pályán kívül is sikeres volt, idén milyen eredményekkel lenne elégedett? A ranglistás előremenetel, a nagy tornákon mutatott játék, vagy a legjobbak megszorongatása fontosabb?


– Annak örülnék, ha minél több tornagyőzelmem lenne, ha a Grand Slameken is tovább tudnék élni néhány fordulót és így a ranglistán is előbbre léphetnék. A cél az, hogy megőrizzem és megszilárdítsam a helyem a legjobbak között. A rangsor fontos, de inkább a jó játék az elsődleges. Ha jól játszom, egyre feljebb kapaszkodhatok. Nagyon sokat tanulok egy-egy jó teniszező elleni mérkőzésből, ilyen volt például a Marin Cilic és Nicolas Mahut elleni meccsem. Ha a legjobbakat sikerül megszorongatnom, akkor az azt jelenti, hogy a legnagyobb versenyeken a főtáblán vagyok, és nem kell a selejtezőkön átrágni magam. 

Néhányszor együtt edzhetett Roger Federerrel, mennyiben változott meg a róla élő, alighanem sematikus kép azután, hogy jobban megismerte?
– Másokkal együtt én is felnéztem és felnézek rá. A sematikus kép nem helytálló, mert Roger mindig nagyon barátságos, mindenkihez van egy -egy jó szava, a gyerekei is gyakran megfordulnak a játékospihenőben. Termeszetesen nagy lökést adott a továbbiakra, hogy vele edzhettem, hogy betekinthettem egy kicsit a hétköznapjaiba. Sokat tanultam az edzésmunkájából es a kondiedzéseiből. 
Nagyon sok időt tölt külföldön, mennyi ideje van szétnézni egy-egy érdekesebb versenyhelyszínen?
– Körülbelül  35-37 hetet vagyok más országokban a versenyek és az edzések miatt, így nem túristaként nézhetek szét. A szabadidőm attól függ, hogyan alakul a versenyem, szóval, ha nem is egy teljes városnézés, de egy-egy délutáni kirándulás bele szokott férni, ám elsősorban pihenek a meccsek után és regenerálódok. Egyébként nagyon szeretek új, különleges éttermeket kipróbálni, ha van időm, akkor gyakran ezt teszem. 
Nem szívesen beszél frissiben eljegyzett párjáról, Anettről, mit lehet megtudni róla, például, hogyan ismerkedtek meg? Állítólag most elkíséri előbb Indiába, majd az Australian Openre. Megnyugtatja, ha a szerettei ott ülnek a lelátón, doppingolja a családtagok jelenléte?
– No igen, jobban szeretnem, ha az eredményeimről beszélnenk, és nem a menyasszonyomról. Egyébként erőt ad, ha ismerősök ülnek hozzám közel, amikor pályán vagyok, és látok egy biztos pontot. Természetesen ez elsősorban a mesterem, Sávolt Attila, mert vele egy fél pillantásból is megértjük egymást, de ha egyszer-egyszer elkísér a családom, hát az még inkább motivál.
Állítólag a nagymama a legnagyobb szurkolója, igaz, hogy máig ő az első, akit felhív a versenyek után?
 
– Ez egy kicsit már megváltozott, mert ő is halad a korral, online nézi a tornák közvetítéseit, így már nem én telefonálok neki elsőként, annál inkább ő az első, aki gratulál nekem, vagy támogató üzenetet küld. Egyébként tényleg a nagyi a legnagyobb szurkolóm.

Fotó: Mészáros Diána

Idén Pesten ünnepli – családi körben – a karácsonyt, kb. hányan ülik körül majd az ünnepi asztalt?
– Szüleimnel és első ízben Anett szüleivel együtt ünnepelünk Pesti lakásomban, ahol kb. tízen, tizenöten leszünk. Nagyon szeretem a karácsonyt, azt, hogy együtt van a család, ilyenkor sokat sztorizgatunk, társasjátékozunk.
Mennyire engedheti el magát egy profi teniszező karácsonykor? Bátran vehet kétszer a töltött káposztából, bejgliből? Tudományosan étkezik vagy néha enged a kísértésnek és jöhet a velős pacal?
– Szerencsés alkat vagyok, mert villámgyorsan ledolgozom az esetleges súlyfelesleget, így igazából nem is a mennyiségre, inkább a minőségre kell figyelnem, arra, hogy mennyi szenhidrátot, fehérjét viszek be a szervezetembe. Azért az ünnepek alatt egy kis bejgli, vagy más édesség is belefér, bár én inkább a halászlevet részesítem előnyben.
Szűkebb pátriájában, Nyíregyházán még a bakterház őre is felismeri, Pesten megállítják autogramért?
– Nagyon szeretek adni, így bárhol is állítsanak meg egy közés fénykép vagy autogram kedvéért, mindig a szurkolók rendelkezésére állok. Pesten azonban viszonylag ritkán járok busszal, villamossal, így nincs közeli tapasztalatom arról, hogy felismernek-e. Otthon, persze más a helyzet.
 
Milyen karácsonyi ajándéknak örülne a legjobban?

– Egy tornagyőzelemnek.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek