2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Székesfehérvár

Gyermekcsontvázat találtak

Rendkívül érdekes leleteket találtak a régészek a Perkáta melletti ásatásoknál. A Forrás-dűlő bronzkori földvár és urnasíros temető területén egy 70 centis gödörben megtalálták egy 5–8 év körüli, vélhetően bronzkori gyermek csontvázát, akit közvetlen a gödör fala mellé, zsugorított pózban, felhúzott lábakkal, karokkal helyeztek el.

A sikerről a Szent István Király Múzeum honlapján és blogján is részletesen beszámol. E szerint a Hungrana Kft. Adony – Szabadegyháza Vízbázisfejlesztés projektjéhez kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum teljes felületű megelőző régészeti feltárást végzett a Perkáta községtől észak-északkeletre elhelyezkedő Forrás-dűlő területén augusztus 21. és szeptember 8. között. A vízvezeték nyomvonalába eső két lelőhely – egy erődített település (földvár) és a szomszédos dombháton található urnasíros temető – a régészek által vatyai kultúrának elnevezett, a középső bronzkor időszakában (I. e. 2000/1900–1500/1450) az ország középső részét benépesítő kulturális egységhez köthető.


A lelőhelyen az elmúlt években végzett terepbejárások során a szántott felszínen jelentősebb mennyiségű leletanyagot (kerámiatöredékeket) gyűjtöttek Fotók: szikmblog.wordpress.com

A lelőhelyen az elmúlt években végzett terepbejárások során a szántott felszínen jelentősebb mennyiségű leletanyagot (kerámiatöredékeket) gyűjtöttek, talajtani fúrásokkal tisztázták a rétegtani viszonyokat, a geofizikai felmérés és a légifotók elemzése segítette a földvár belső szerkezetének értelmezését. A most végzett ásatások eredményeit egy újabb geofizikai felmérés és a terület fémkereső műszerrel végzett vizsgálata egészítette ki. A területről 24 régészeti objektum került elő – többségük különböző nagyságú gödör, néhol mélyebb, méhkas alakú kialakítású, amelyeket gabona-, illetve szeméttárolásra, egyéb háziipari és kézműves tevékenységhez használtak.

A gyermek csontváza mellől sírmelléklet nem került elő, a gödörben még egy felnőtt lábszárcsontját is megtalálták. A régészek kicsit odébb az erődített településsel egyidős urnasíros temető részletét is feltárták. A vatyai kultúrára jellemző módon a máglyán elégetett halottak hamvait a perkátai temetőben is kisebb-nagyobb méretű, kerámiából készült halotti urnákba helyezve temették el – derül ki Reményi László régész blogban közölt beszámolójából.


Kapcsolódó Cikkek