EUR: 323,74 Ft
CHF: 287,34 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Hamisított termékek vásárlásának veszélyeire figyelmeztetnek

A karácsonyi bevásárlás utolsó hetében különösen nagy kockázatot jelent a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó termékek megjelenése, ezért körültekintően érdemes vásárolni – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdai MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelik: a hamis termékek vásárlása a játékok és egyéb elektrotechnikai eszközök esetében az egészségre, testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is jelenthet, mivel meghibásodás esetén a fogyasztót nem lehet kárpótolni a gyártói garancia hiányában.


A kockázatok ellenére számos lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizze az árucikk eredetiségét. Mivel egyre több adás-vétel zajlik az interneten, a testület szakértői azt javasolják, hogy komoly vásárlási szándék esetén a fogyasztó bizonyos paramétereket tüzetesebben vizsgáljon át.

Gyanúra adhat okot például, ha egy drága terméket kis felbontású, alacsony minőségű képpel hirdetnek a weboldalon, valamint ha a honlap címében, azaz az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak, mert ez arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el. Elgondolkodtató lehet továbbá az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal, vagy az adott országot jelölő végződéssel, például .fr, .it, .hu, hanem .net-tel, vagy .biz-zel zárul.


Könnyebben felismerhetőek a hamis termékre utaló jelek, ha a fogyasztónak lehetősége van megnézni, kézbe venni és megvizsgálni a megvásárolni kívánt terméket. A feltűnően alacsony ár mellett ugyanis az árusítás helye és körülményei, a kivitelezés látható minőségi problémái, az eredeti csomagolás és a szokásos tartozék – magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy – hiánya is gyanúra adhat okot. Komoly aggályokat vet fel, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy a használati utasításon helyesírási hibák vannak.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának (EUIPO) adatai szerint az értékesítésből származó bevétel 7,4 százaléka, vagyis több mint 48 milliárd euró esik ki közvetlenül a hamisított áruk miatt az Európai Unióban. További 35 milliárd euró veszik el a hamisítás és kalózkodás közvetett hatásai miatt, valamint 14,3 milliárd euróra teszik a kieső kormányzati bevételeket (jövedelemadók, áfa és jövedéki adók). Magyarországon évente 230 milliárd forint, az értékesítés 12 százaléka a hamisítással okozott kár, emellett ennek tudható be 11 ezer munkahely kiesése is. A játékokat hamisító bűnszervezetek tevékenysége 2,7 milliárd eurós (845 milliárd forintos) bevételkiesést okoz évente az EU-ban, ami a szektor forgalmának 12,3 százalékát jelenti. A hamisítási arány Magyarországon jóval az európai átlag felett van (19 százalékos), ami 3,4 milliárd forintot jelent éves szinten – közölték.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció (DK) a bevándorláspárti politika magyar élharcosaként a magyar parlamentben is folytatja a nyomásgyakorlást.

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.