EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Eger

Hatalmas tervek Hatvanban

Annak idején kétharmados többséggel választották meg polgármesternek, idén nyáron Hatvani Konzultáció néven a város lakóit arról kérdezte: mennyire elégedettek a munkájával, és mi a fontos számukra. Meggyőződéssel vállalja konzervatív keresztény értékrendjét, állatvédő, és szabadidejében szívesen újít fel saját kezűleg veterán járműveket. Ő Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere akit jövő évi terveiről kérdeztünk.

– Talán a Nemzeti Konzultáció ihlette, amikor Hatvani konzultáció néven számos ügyben megkérdezte a városlakók véleményét. És milyen válaszokat kapott?


– Megválasztásom első napjától minden hatvani ember polgármestere akarok lenni. Mindenkinek a véleménye számít, azoké is rendkívül fontos, akik nem rám szavaztak vagy esetleg nem velem szimpatizálnak. Hatvan rengeteget fejlődött az utóbbi években, és eljött az ideje annak, hogy megkezdhessük a várospolitikai „finomhangolásokat”. Az említett Hatvani konzultáció, amely a személyes beszélgetéseken, közmeghallgatásokon és internetes véleményeken kívül szintén jó eszköze a kommunikációnak, az emberek elég egyértelműen kijelöltek néhány elég fontos prioritást. Élhető, családbarát, egymásra, a helyi civil közösségekre, a környezet védelmére érzékeny, szerethető, érdekes, izgalmas, jövőbe mutató várost szeretnének. Olyat, ahol csökken a belváros átmenő forgalma, ahol figyelünk az idősekre. Programokat szervezünk, és erre bátorítjuk közösségeinket is. Sokan mondták azt is: figyeljünk még jobban hagyományainkra, védjük és élvezzük természeti kincseinket. Örülök ezeknek a véleményeknek, mert egytől-egyig a szívemből szólnak és visszaigazolást jelentenek arra, hogy törekvéseim találkoznak a város lakóinak értékrendjével.

– Ez így nagyon szimpatikusan, de kissé általánosan hangzik. Mondana néhány konkrét példát jövő évi terveiről?


– Szeretnénk létrehozni egy helyi médiaiskolát, ahol hatvani fiatalok sajátíthatják el az internetes újságírás, a helyi rádiózás szakmai fogásait. Mindenképpen ingyenes média ismereti tanulási lehetőséget akarok, hogy ne pénz kérdése legyen senki számára ezeknek az ismereteknek az elsajátítása, egyúttal bízom benne, hogy sokan majd itthon, Hatvanban hasznosítják a tanultakat. Városunk modern ipari büszkesége és egyúttal legnagyobb vállalkozása a BOSCH, amelyről talán nem mindenki tudja, hogy sok minden más mellett világelső az elektromos bringa motorok és egyéb városi, innovatív, zöld, elektromos kisjárművek fejlesztésében. Szeretnénk Hatvanban ezeknek az e-bike-oknak, e-rollereknek egy országos találkozót szervezni, ahol megnézhetjük és ki is próbálhatjuk, hol tart ma az e-mobilitás.

 

Horváth Richárd, Hatvan polgármestere az igen ötletgazdag városvezetők közé tartozik

 

– Milyen hagyományokra gondol, amelyeket még inkább ápolni kellene?

– Hatvannak csodálatos kulturális, vallási, ipartörténeti hagyományai vannak. Csak két példát hadd említsek. Szeretném, ha a helyi hungarikumok sorába emelkedhetne a hatvani ser, és el szeretnénk készíttetni egy, a 16. századi Hatvant bemutató 3D-s komputeranimációt, hogy a fiatalok a mai kor digitális formanyelvén ismerhessék meg és váljanak büszkévé Hatvan dicső múltjára. Minden olyan hagyományunk fontos, amely a településünkön élők számára kedves, ezért e tekintetben is nagyon odafigyelünk a helyi közösségek javaslataira.

– Ön nemcsak Hatvan polgármestere, de a Vasutas Települések Országos Szövetségének elnöke is. Ebbéli minőségében mit kíván tenni a városért?

– Hatvan a magyar vasúti közlekedés egyik fellegvára, amire egyrészt nagyon büszkék lehetünk, másrészt óriási lehetőségeket hordoz magában. Mindig nagy öröm számomra egykori vasúti dolgozó nyugdíjasokkal találkozni. Másrészt ne felejtsük el, hogy hamarosan megkezdődik a városunkat átszelő 80-as vasútvonal felújítása, amelynek nyomán várhatóan jóval egy óra alá csökkenhet a Hatvan-Budapest vasúti utazás időtartama. Ez annyit jelent, hogy tényleg agglomerációs közelségbe kerülünk a fővároshoz, ami tovább növeli majd Hatvan stratégiai jelentőségét, az ingatlanok értékét, a város vonzerejét. Fontosnak tartom, hogy mire befejeződik a vasútvonal korszerűsítése, elérjem, hogy az állomáson megfelelő minőségű wifi és mobiltelefon-töltési lehetőség álljon rendelkezésre. Értesültem arról is, hogy hatvani vasútmodellezők – jogosan – kifogásolják a magyar vasút egyik fellegvárában, miért nincsen vasútmodell kiállítás. Jelentem: lesz, mégpedig olyan, ahol nemcsak a modellépítők, de a legjobb magyar modell- és makettgyártók is bemutatkoznak majd – remélem a modellezők mellett – a kisgyerekesek nagy örömére. Felvettem a kapcsolatot a természetjárók szövetségével is, mert a hatvani vasútvonal nagyszabású felújítása lehetőséget ad arra, hogy a városunkat kiindulópontként tekintő túrázók, digitális információkat kaphassanak a környék nevezetességeiről. Továbbá tárgyalásokat folytatunk a vasúttal, hogy hamarosan két felújított gőzmozdony kerülhessen kiállításra a Népkertben. Mindezek remélhetőleg sok kirándulót arra sarkalnak majd, hogy ne csak a régió hegyeit, de városunkat is felfedezzék, így nálunk is költsenek, és jól érezzék magukat.

 

Hatalmas állatvédő hírében áll a polgármester

 

– Milyennek érzi Hatvan imázsát?

– Ma már jónak, egyre jobbnak, de szerintem még mindig sokan nem tudják, milyen sokat fejlődött a város, milyen szép este kivilágítva, és még mindig túl kevesen gondolnak rá úgy, hogy egy kitűnő hétvégi program itt megszállni, sétálni, múzeumot látogatni.

– Hatvan fontos értéke az is, hogy egy hangulatos kis folyó partján fekszik. Mintha urbanisztikailag ezt a lehetőséget nem igazán aknáznák ki.

– Hatvan hangulatához valóban nagyon erősen hozzá tartozik a Zagyva és a Zagyva-part, igyekszünk a folyót integrálni a város rekreációs rendszerébe. Ennek érdekében egyeztetéseket kezdeményezünk a vízügyi igazgatósággal, aminek eredményeképpen a város e területét is alkalmassá tesszük a tartalmas kikapcsolódáshoz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.