EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb X.kerület

Így csempésznek mobilt a börtönbe

Egyre hatékonyabb az illegális mobiltelefonok felderítése a hazai börtönökben: tavaly 1495, az idén 1680 ilyen készüléket találtak − közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) biztonsági szolgálatának vezetője a decemberi sajtóbejáráson. Zselében, asztmapipában és szalámiban is találtak már telefont.

A lehető legkisebb mobilokat juttatnák be (Fotó: Máté Krisztián)

Bogotyán Róbert, a kerületben található Budapesti Fegyház és Börtönben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a büntetés-végrehajtás biztosít mobiltelefonokat a fogvatartottak védelemhez való jogának érvényesülése érdekében és a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra. Ezekről ők tudnak csak hívást kezdeményezni és csak meghatározott embereket hívhatnak fel.


Megmutatták, hogy szűrik ki az illegális tárgyakat (Fotó: Máté Krisztián)

− A tiltott infokommunikációs eszközök börtönökbe való bejutása sérti a büntetőeljárás sikerességét, alkalmas arra, hogy a fogvatartott intézkedjen bizonyítékok eltüntetése céljából − jegyezte meg, hozzátéve: ezért tesznek meg mindent a tiltott eszközök kiszűrése érdekében. − Leginkább csomagban vagy látogatófogadáskor kerülnek be ilyen eszközök az intézetekbe, a bejuttatók leleményessége nem ismer határokat − fogalmazott.

A leleményességnek nincs határa (Fotó: Máté Krisztián)

Hozzátette, a hagyományos mobiltelefonok mellett egyre többször találnak mini mobiltelefont − amely körülbelül 6-szor 2-szer 1 centis −, a naponta átlagosan lefoglalt öt telefonból három már ilyen készülék. Vannak más tárgyakra megtévesztésig hasonlító telefonok is. Példaként Bogotyán Róbert egy asztmapipába rejtett mobiltelefont mutatott, valamint egy okosórát, amely alkalmas telefonálásra, de találtak már szappanban, hajkefében, sőt egy kopasz embernek beküldött hajzselében is ilyen készüléket. A kisebb telefonokat öngyújtónak, pénzérmének álcázva, pezsgőtablettás dobozban, seprű cirokjában, szalámiban, cipő talpában próbálják meg elrejteni az elítéltek. A börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videótollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni. Találtak olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele.


Az öblítő is jó rejtekhelynek tűnt (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.