EUR: 322,01 Ft
CHF: 281,32 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb X.kerület

Így csempésznek mobilt a börtönbe

Egyre hatékonyabb az illegális mobiltelefonok felderítése a hazai börtönökben: tavaly 1495, az idén 1680 ilyen készüléket találtak − közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) biztonsági szolgálatának vezetője a decemberi sajtóbejáráson. Zselében, asztmapipában és szalámiban is találtak már telefont.

A lehető legkisebb mobilokat juttatnák be (Fotó: Máté Krisztián)

Bogotyán Róbert, a kerületben található Budapesti Fegyház és Börtönben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a büntetés-végrehajtás biztosít mobiltelefonokat a fogvatartottak védelemhez való jogának érvényesülése érdekében és a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra. Ezekről ők tudnak csak hívást kezdeményezni és csak meghatározott embereket hívhatnak fel.


Megmutatták, hogy szűrik ki az illegális tárgyakat (Fotó: Máté Krisztián)

− A tiltott infokommunikációs eszközök börtönökbe való bejutása sérti a büntetőeljárás sikerességét, alkalmas arra, hogy a fogvatartott intézkedjen bizonyítékok eltüntetése céljából − jegyezte meg, hozzátéve: ezért tesznek meg mindent a tiltott eszközök kiszűrése érdekében. − Leginkább csomagban vagy látogatófogadáskor kerülnek be ilyen eszközök az intézetekbe, a bejuttatók leleményessége nem ismer határokat − fogalmazott.

A leleményességnek nincs határa (Fotó: Máté Krisztián)

Hozzátette, a hagyományos mobiltelefonok mellett egyre többször találnak mini mobiltelefont − amely körülbelül 6-szor 2-szer 1 centis −, a naponta átlagosan lefoglalt öt telefonból három már ilyen készülék. Vannak más tárgyakra megtévesztésig hasonlító telefonok is. Példaként Bogotyán Róbert egy asztmapipába rejtett mobiltelefont mutatott, valamint egy okosórát, amely alkalmas telefonálásra, de találtak már szappanban, hajkefében, sőt egy kopasz embernek beküldött hajzselében is ilyen készüléket. A kisebb telefonokat öngyújtónak, pénzérmének álcázva, pezsgőtablettás dobozban, seprű cirokjában, szalámiban, cipő talpában próbálják meg elrejteni az elítéltek. A börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videótollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni. Találtak olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele.


Az öblítő is jó rejtekhelynek tűnt (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.