EUR: 323,07 Ft
CHF: 275,97 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Hódmezővásárhely

Így lett Hódmezővásárhely, a mi városunk

Állandó várostörténeti kiállítás nyílt a Tornyai János Múzeumban, amely az Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig címet viseli. A tárlat számára berendezett két teremben a XIII. századtól egészen a XIX. század elejéig láthatunk korabeli használati tárgyakat, a város történetének régészeti leleteit, olyan háttérben, amely egyszerre modern és múltidéző.

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014 és 2017 közötti támogatásával, a Kubinyi Ágoston Programból valósult meg

A kiállítás két teremben tekinthető meg, az első térbe érkezvén a középkor világában, egy boltozatos templomtérben találjuk magunkat, amely utal a város határában egykor álló középkori egyházi épületek sokaságára. A fali vitrinekben pedig a mindennapi étkezéshez használt edények láthatók.


A múzeumnak régi adóssága volt ez a nagy korszakot felölelő várostörténeti kiállítás

A második, nagyobb teremben a fokozatos fejlődéssel kialakuló Hódmezővásárhely történetét ismerhetjük meg. Láthatunk a vitrinekben X–XII. századi tárgyakat és a XVII–XVIII. században használt különböző típusú kerámiákat és fémtárgyakat. A Református Ótemplom XVIII. század közepére kialakult formáját egy kapuzáró kő és a csúcsdísz jeleníti meg. Megelevenedik a XVIII–XIX. század fordulójának jómódú mezővárosi életmódja is, szobaenteriőr, egy-egy korabeli női és férfiviselet-rekonstrukció és párnavégek által.

Az itt élők remélhetőleg egy újabb kapaszkodót találnak vásárhelyiségük mibenlétének teljesebb megismeréséhez

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.