2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Hódmezővásárhely

Így lett Hódmezővásárhely, a mi városunk

Állandó várostörténeti kiállítás nyílt a Tornyai János Múzeumban, amely az Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig címet viseli. A tárlat számára berendezett két teremben a XIII. századtól egészen a XIX. század elejéig láthatunk korabeli használati tárgyakat, a város történetének régészeti leleteit, olyan háttérben, amely egyszerre modern és múltidéző.

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014 és 2017 közötti támogatásával, a Kubinyi Ágoston Programból valósult meg

A kiállítás két teremben tekinthető meg, az első térbe érkezvén a középkor világában, egy boltozatos templomtérben találjuk magunkat, amely utal a város határában egykor álló középkori egyházi épületek sokaságára. A fali vitrinekben pedig a mindennapi étkezéshez használt edények láthatók.


A múzeumnak régi adóssága volt ez a nagy korszakot felölelő várostörténeti kiállítás

A második, nagyobb teremben a fokozatos fejlődéssel kialakuló Hódmezővásárhely történetét ismerhetjük meg. Láthatunk a vitrinekben X–XII. századi tárgyakat és a XVII–XVIII. században használt különböző típusú kerámiákat és fémtárgyakat. A Református Ótemplom XVIII. század közepére kialakult formáját egy kapuzáró kő és a csúcsdísz jeleníti meg. Megelevenedik a XVIII–XIX. század fordulójának jómódú mezővárosi életmódja is, szobaenteriőr, egy-egy korabeli női és férfiviselet-rekonstrukció és párnavégek által.

Az itt élők remélhetőleg egy újabb kapaszkodót találnak vásárhelyiségük mibenlétének teljesebb megismeréséhez

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.