2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Szekszárd

In memoriam Lányi Péter

November 27-én, a Babits Mihály Kulturális Központban szervezték meg a „Nagyon jó voltam” című rendezvényt. Az eseménnyel az idén januárban elhunyt zenetanárra, zongoraművészre emlékeztek barátai, kollégái, tisztelői.

Lányi Péter Szekszárdon született 1946. november 27-én. Általános iskolába és gimnáziumba is szülővárosában járt, majd elvégezte a pécsi zeneművészeti főiskolát, azt követően pedig a zeneakadémián tanult. A dombóvári zeneiskola alapító igazgatója volt, majd 1977-ben lett a szekszárdi tanítóképző tanára, később tanszékvezetője is. Jelentős szerepet vállalt Szekszárd kulturális életében, illetve alapító tagja és művészeti vezetője volt a Szekszárdi Muslinca Kórusnak. A zenetanár munkásságát Liszt-emlékéremmel, Pro Urbe Szekszárd, Babits- és Prima-díjjal is elismerték.


Művész barátokkal közösen emlékeztek meg az egykori zenetanárról Fotó: Nagy Nándor

A megemlékezésen Ágostonné Béres Kornélia – a Garay János Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskolája tagintézmény-vezetője – több mint tíz évig tartó szakmai kapcsolatukról beszélt a jelenlévőknek, hozzátette, rengeteget tanult az egykori zenetanártól, nemcsak zeneileg, hanem tervezésben és szervezésben is. Kovács István – a Muslinca férfikar egyik alapítója – elmondása szerint Lányi Péterrel gyakorlatilag bármiről lehetett beszélgetni, aki igyekezett mindent megtenni az általa alapított Muslinca férfikarért és szívvel-lélekkel tartotta a próbákat is. Szabadi Mihály – koreográfus, néprajzkutató, a Bartina néptánccsoport alapítója – beszédében elmondta, hogy számára egyszerre volt fontos barát és ugyanolyan fontos munkatárs. Ötvenöt évet dolgoztak együtt, zenei tekintetben tanácsadóként és szerzőként egyaránt számíthatott rá.

A neves zongoraművész emlékének adózva a hangversenyen közreműködtek: Ágostonné Béres Kornélia, Dobai Tamásné, Grósz Zsuzsanna, dr. Hulin István, Laki János, a Muslinca férfikar, Müller Beáta, Nagy Melinda, Papp Máté és Szabadi Mihály, illetve az est házigazdája Orbán György volt.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek